1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Cursist Joris over CSRD

Aan de slag met CSRD: het verhaal van Cursist Joris

Als financieel manager van Ruitenberg Ingredients te Twello, was Joris op zoek naar een manier om overzicht te krijgen in de grote hoeveelheid data op het gebied van duurzaamheidsrapportages. Zo kwam hij terecht bij HAS green academy en nam hij deel aan de Cursus CSRD: kansen voor een duurzame keten. Hij vertelt over zijn ervaring met de cursus, en de manieren waarop hij de kennis van deze cursus toe gaat passen in zijn werk.

“Bij Ruitenberg Ingredients werken we al een tijd met duurzaamheidsdoelen vanuit het MVO-beleid. Hier hebben wij ook al aardig wat doelen mee behaald, maar we kwamen op het punt dat de ruimte voor verbetering steeds kleiner werd. Als mkb-bedrijf zijn wij (nog) niet verplicht om te voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive, maar van onze klanten kregen we hier steeds meer vragen over. Dat was voor mij een reden om de cursus te gaan volgen, ik wilde graag meer weten over CSRD dan wat ik via nieuwsbrieven en websites op kon vangen. Daarbij vond ik het ook heel belangrijk om de echte feiten te rapporteren en dit ook grondig aan te pakken. Wij willen niet aan windowdressing doen maar blijven, ook met onze datarapportages, graag geworteld in de werkelijkheid.”

De voordelen van een cursus

“Ik heb gekozen voor een cursus omdat ik op zoek was naar een gestructureerde manier om alle informatie te verkrijgen. Als ik zelf online naar informatie was gaan zoeken, was ik veel langer bezig geweest. Daarnaast had ik dan waarschijnlijk ook informatie gemist – het is soms lastig om in te schatten wat wel en niet belangrijk is. In deze cursus krijg je een mooi overzicht van de informatie, en word je er objectief doorheen geleid.”

“Het is enorm fijn om met medecursisten discussies te voeren over wat wel en niet belangrijk is in duurzaamheidsrapportages.”

“De cursus heeft een hele fijne opbouw, je begint met de basis – dus wat CSRD inhoudt – en dan ga je de informatie die je krijgt ook verwerken in een soort stappenplan. Het beste is als je de informatie van een cursusdag meteen toepast in je eigen bedrijf, dan kan je kijken waar je tegenaan loopt en heb je nog de ruimte om advies te vragen. Dat vond ik ook erg fijn aan de frequentie van de lessen, je hebt tijd om de informatie even tot je te nemen.

Het was ook erg handig om met andere cursisten te kunnen sparren. De methodiek van CSRD is voor elk bedrijf hetzelfde, maar het is leuk om met andere cursisten te bespreken hoe het binnen hun bedrijf allemaal vorm aan gaat nemen. Met duurzaamheidsrapportages komen we op een kantelpunt dat je van enkel rapporteren ook overgaat op dingen onderbouwen en motiveren. Het is daarom enorm fijn om met medecursisten discussies te voeren over wat wel en niet belangrijk is in duurzaamheidsrapportages. Je ziet dan ook echt dat iedereen nog een beetje op zoek is waar de behoeften liggen – het deed me goed om te voelen dat je er niet alleen in bent, en dat je gebruik kunt maken van de kennis van anderen.”

Werken met CSRD

“Ik heb nu veel meer gevoel voor hoe wij als bedrijf aan de slag kunnen gaan met CSRD. Het is nu nog een beetje in de ontwikkelingsfase, maar het is fijn om al zicht te hebben op wat we er wel en niet mee kunnen. Bovendien vind ik het heel fijn dat ik met mijn opgedane kennis nu ook inhoudelijk in kan gaan op de vragen van onze klanten over duurzaamheid. Daarnaast kijken we nu ook de andere kant op: nu we snappen hoe het in elkaar zit gaan we ook navragen bij leveranciers wat zij doen op het niveau van duurzaamheid, en dan kijken we ook echt verder dan uitstoot.”

“Als ik dit zelf was gaan zoeken was ik hier nooit op gekomen, of had ik in ieder geval de kwaliteit van deze tools niet kunnen bepalen.”

“In de cursus heb ik hele praktische websites en tips mee gekregen om me op pad te helpen. Als ik dit zelf was gaan zoeken was ik hier nooit op gekomen, of had ik in ieder geval de kwaliteit van deze tools niet kunnen bepalen. De cursus bestaat uit praktische informatie, mooie bronnen en een goede aanpak. Zo hebben we gedurende de cursus ook verslagen van bedrijven, zowel van cursisten als andere bedrijven, doorgenomen.”

“Binnen mijn werk was ik al bezig met CSRD, maar na afronding van de cursus zit ik er veel systematischer in en kan ik veel doelgerichter rapporteren. Ik ga nu aan de slag met een CSRD jaarverslag en verwacht dit in de toekomst, als de regelgeving duidelijker wordt, als een hele sterke basis te kunnen gebruiken. Het is fijn dat als klanten van ons vragen stellen we hier al op in kunnen gaan met een uitgebreide rapportage. Wij zijn een leverancier die met klanten dat extra stapje wil zetten en innovatief wil zijn: met de kennis die ik op heb gedaan in deze cursus voel ik mij beter in staat om dit ook waar te maken.”

Cursus aan de HAS

“Een paar van onze medewerkers hebben een achtergrond bij de HAS, dus dat een cursus hier mij vooruit zou kunnen helpen was mij dus al snel duidelijk. Daarbij vond ik het erg fijn aan deze cursus bij de HAS dat je met een groep mensen uit nagenoeg dezelfde sector te werk gaat. Je herkent dan dezelfde problemen en kan elkaar bijstaan in oplossingen. Naast informatie is inspiratie opdoen ook hartstikke belangrijk bij zo’n cursus: door de interactie komen onderwerpen aan bod waar je anders zelf nooit over na had gedacht.”

“Wat ik nog voor me zie als extra kans bij deze cursus is om een soort vervolgcursus te maken. We hebben ons nu gestort op de basis van CSRD, maar het zou mooi zijn dat als je verder in het traject komt je weer samen kan zitten om de volgende stappen te bespreken. Het mooie aan CSRD is dat de toekomst nog moet uitwijzen wat voor vorm het uiteindelijk aanneemt. Maar, met deze cursus voel ik mij hier in ieder geval goed op voorbereid!”