1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Cursist Merel over LCA

Cursist Merel over de Cursus Life Cycle Analysis: meten is weten

Merel Postma is gepromoveerd dierenarts met een Europese specialisatie in “Veterinary public health”. Naast haar werkzaamheden voor de Universiteit Gent en haar betrokkenheid bij een spin-off van de faculteit Diergeneeskunde, is ze in haar dagelijkse werk voornamelijk met ketenregie en voedselveiligheid bezig. Zo kwam zij terecht bij de cursus Life Cycle Analysis (LCA) op de HAS. Ze vertelt hoe zij deze cursus heeft ervaren.

De keten bewaken

'Ik ben manager Ketenkwaliteit & Innovatie bij Livar, het Limburgs Kloostervarken. De oorsprong van Livar ligt op Abdij Lilbosch in het Limburgse Echt. Sinds 1999 werkt de abdij samen met kleinschalige varkenshouders in Limburg om Livarvarkens te houden. De speciale kruising van rassen, voer van regionaal geteelde granen en de hoogst mogelijke zorg voor dierenwelzijn, geeft ons Livarvlees de beste kwaliteit en smaak.

Als manager Ketenkwaliteit bewaak ik de keten van ons product. Van de varkens op onze boerderijen door contact met de varkenshouders, onze bedrijfsdierenartsen, het slachthuis en onze partner in het voer voor de varkens, tot aan het eindproduct dat ons eigen vleesatelier verlaat en waar we gecertificeerd zijn voor het FSSC 22000 voedselveiligheidssysteem.'

Reden om mee te doen aan de cursus

'Vanuit mijn rol als ketenregisseur en innovatie manager wil ik graag op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. De (voor grote bedrijven) nieuwe EU-wetgeving omtrent de “Corporate Sustainability Reporting Directive” en het opstellen van een LCA om onder andere de carbon-footprint te kunnen bepalen zijn natuurlijk nieuwe ontwikkelingen die een bedrijf als Livar met aandeelhouder abdij Lilbosch erg aanspreken.

Onze focus lag en ligt altijd al op regionaliteit, dierenwelzijn, circulariteit en duurzaamheid. LCA biedt ons een tool om het onderscheidende vermogen dat Livar hierin biedt nóg beter inzichtelijk te maken naar onze klanten en partners.'

Deze kennis stelt je in staat om op niveau te kunnen sparren met collega’s of instanties wanneer de LCA meer gemeengoed gaat worden.

Hoe heb je de cursus ervaren?

'De LCA-cursus van de HAS leert je de basis van LCA en de achterliggende gedachten en methoden. Het is een interessante, maar complexe materie. Na het volgen van de cursus heb je (basis)ervaring met het berekenen en uitwerken van een LCA. En heb je vooral ook een tipje van de sluier opgelicht gekregen dat een LCA niet eenduidig is, aannames je resultaat heel erg kunnen beïnvloeden en je goed moet noteren op welke manier jij je analyse en berekeningen uitgevoerd hebt.

Deze kennis stelt je in staat om op niveau te kunnen sparren met collega’s of instanties wanneer de LCA meer gemeengoed gaat worden. De samenwerking met collega-cursisten, veelal afkomstig uit andere sectoren, brengt een extra dimensie en mogelijkheden om “out-of-the-box” te discussiëren.'

 

Hoe ga je de kennis uit de cursus toepassen?

'Op dit moment ligt er voor Livar geen verplichting om een LCA of carbon footprint berekening te maken. In de cursus heb ik een vergelijking gemaakt tussen een Livar product en een regulier varkensvlees product. Ik ben dus in staat om me te mengen in een gesprek over LCA en dan vooral de achterliggende berekening en aannames, indien nodig.

Wanneer er in de toekomst een verplichting zal volgen om een LCA op te stellen dan ben ik in staat om met een expert mee te kijken en diegene van de juiste achtergrondinformatie te voorzien om een correcte LCA uit te kunnen voeren en… wellicht dat ik ook zelf in staat zal zijn om de LCA uit te voeren!'

Zou je de cursus aanbevelen?

'De LCA-cursus van de HAS is zeker aan te raden. Deze cursus leert je de basis over LCA en laat je vooral ook, met een eigen gekozen casus, ervaring opdoen met het opstellen van een LCA.

Op die manier ervaar je hoeveel er bij komt kijken: hoe zit je keten in elkaar, kan je alle benodigde gegevens gemakkelijk opvragen, welke aannames moet je maken en waarop baseer je die, en zo nog veel meer kwesties. Zo ben je vervolgens in staat om kritisch te kijken naar de processen in het bedrijf waar je werkt en dit ook te spiegelen aan andere bedrijven op het gebied van milieu impact.

Na het volgen van deze cursus ben je een goede sparringpartner op het gebied van sustainability voor de directie en managers van jouw bedrijf, je klanten, leveranciers, concullega’s, de sector, overheden en instanties!'