Ik heb om en nabij 13 jaar in de voedingsmiddelenindustrie gewerkt in diverse rollen. Ik ben begonnen als procestechnoloog bij Oerlemans. Binnen dit bedrijf ben ik doorgegroeid in een aantal functies, namelijk tot hoofd kwaliteitsdienst en vervolgens tot QESH (Quality Environment Safety and Health) manager.
Na 7 jaar wilde ik meer focus op één onderwerp en ben ik mij volledig gaan focussen op het stukje milieu bij Agristo, een frietfabriek. Hier vervulde ik de rol in van milieumanager en ben ik later ook aangesloten bij het stuurteam van de fabriek. Dit vond ik ontzettend gaaf, omdat deze baan mij nieuwe uitdagingen gaf en ik hier meer impact kon maken. Ik kwam weer volledig terug in de rol van een milieukundige.
In de vijf jaren bij Agristo heb ik (en mocht ik) veel gedaan. In eerste instantie ben ik betrokken bij de realisatie van een nieuwe zuivering. Waarbij de bestaande zuivering operationeel moest blijven. Hierbij gaf ik leiding aan een operator en zorgde we samen voor de continuïteit van de zuivering. Waterbesparing tijdens het productieproces (elk jaar 2-5% besparing) en het verwaarden van reststromen waren andere focusgebieden. Bij het verwaarden van reststromen kijk je of er nog nuttige toepassingen zijn voor de reststromen die vrijkomen bij het maken van friet. Zo hebben we er bijvoorbeeld voor gezorgd dat we zetmeel uit het water konden filteren. Dit zetmeel kon gebruikt worden als diervoeding en ging dus niet verloren. Een bijkomend voordeel is dat het proceswater in de fabriek schoner blijft en het waterverbruik omlaag kan. Een ander voordeel is dat het zetmeel niet afgebroken hoeft te worden in de zuivering wat energie bespaart. Win-win-win dus.
Naast deze taken heb ik in mijn tijd als milieumanager mijn (soms ongevraagde) zienswijze gegeven bij het ontwerpen van nieuwe productielijnen. Hierbij had ik een kritische blik over hoe we het proces duurzamer konden inrichten in plaats van de “standaard". Ik ging in gesprek met operators, ploegchefs, technologen en directie over verbeteringen in het proces. Tevens heb ik de contacten met de buurt en omgevingsdienst naar een hoger niveau gebracht, want zoals je je kan voorstellen zal een frietfabriek soms voor overlast zorgen, zowel geur als geluid. Door in gesprek te gaan en gericht bronnen aan te pakken hebben we voor een betere band kunnen zorgen. Ik begeleidde ook nog ethische en gmp+ audits. Met het stuurteam keken we vooral naar de prestaties van de fabriek en bespraken we bredere onderwerpen waarbij ieder een eigen rol had om te vervullen. Natuurlijk verzorgde ik naast al deze taken nog rondleidingen, infobijeenkomsten en begeleidde ik studenten bij hun stages of afstudeeropdrachten. Soms stond je ook gewoon tot je knieën in de blubber, letterlijk en figuurlijk!