1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Stageverhaal Lieke AGIS

Aardrijkskunde en design bij RTL? Interview met Lieke Heuvelmans

Stages vormen een cruciaal onderdeel van veel opleidingen, maar wat leer je er nu écht van? Lieke Heuvelmans, derdejaarsstudent Applied Geo-Information Science, loopt momenteel stage bij RTL Nieuws. Hier combineert ze haar passie voor aardrijkskunde met grafisch design. In dit interview vertelt Lieke hoe ze complexe geografische data vertaalt naar begrijpelijke visuals voor een miljoenenpubliek, en hoe haar opleiding haar voorbereidt op een veelzijdige carrière in de geo-data.

Waarom Applied Geo-Information Science?

Ik wilde iets met aardrijkskunde. De wereld om mij heen. AK-docent wilde ik liever niet, maar wat dan wel? De creatieve kant van aardrijkskunde leek mij leuk. Ik wist niet dat ik daar iets mee kon gaan doen, en toen vond ik Applied Geo-Information Science.

 

Hoe leg jij AGIS (Applied Geo-Information Science) uit aan vrienden en familie?

Meestal vragen ze eerst wat ik studeer. Dan moet ik al lachen, omdat het best ingewikkeld is om uit te leggen. Ik omschrijf het vaak als een soort toegepaste aardrijkskunde. Hierbij gebruik ik dan de NS-app als voorbeeld. Er zijn een hoop cijfers, denk bijvoorbeeld aan de locaties van de treinen, de snelheden en de tussenstops. Al deze data betekent niks, tot dat je het tot een app verwerkt. De app, die wij dan zouden kunnen ontwikkelen, beantwoord de belangrijkste vragen aan de hand van deze data. Hierbij speelt visualisatie en gebruiksvriendelijkheid natuurlijk ook een rol, want uiteindelijk weet je precies waar je jouw eindbestemming moet invullen!

Elke dag brengt iets nieuws, soms zorgt dat ook wel voor stress!

Je loopt stage bij RTL Nieuws. Wat mag je daar allemaal doen?

Ik maak nu verschillende soorten graphics. Journalisten zorgen voor een goed verhaal en samen bedenken we daar een bijpassende visual. Soms is dit een kaart, soms een infographic. Ook maken we annimaties. Die moeten dan precies passen bij wat de presentator zegt. Elke dag brengt iets nieuws, soms zorgt dat ook wel voor stress!

Dus hebben we jouw werk al weleens in het nieuws kunnen bewonderen?

Ja, dat klopt! Complexere verhalen hebben behoefte aan een kort en krachtig kaartje. Samen met mijn begeleider heb ik een kaart gemaakt over de nieuwbouw in Rotterdam. Hiervoor moesten we ook een foto in photoshop bewerken. Het was een visual waarin het oude met het nieuwe stadsbeeld van Rotterdam vergeleken werd.

Als (geo)grafisch vormgever aan de slag bij RTL nieuws. Is dat wel zo geografisch?!

Zeker! Een kaart kan een situatie vaak veel duidelijker maken. Kijk bijvoorbeeld naar de situatie in Oekraïne, waar het ongelooflijk belangrijk is om inzicht te krijgen waar iets gebeurt. De redactie komt regelmatig met verzoeken voor nieuwe kaarten. Soms mag ik hen ook adviseren. Dan kijk ik mee naar een verhaal en hoe we dat visueel aantrekkelijk kunnen maken. Alle visuals die ik maak hebben betrekking op een aardrijkskundig thema. Dagelijks komt het terug! 

De druk staat er goed op!

Het gaat niet alleen maar om kleine opdrachten die snel af moeten. De onderzoeksredactie is bezig met grotere projecten. Hier draag ik ook aan bij. Samen zoeken we naar data en proberen we nieuwe inzichten in het vraagstuk te krijgen.

Toen wij vroegen of dat ze ook voorbeelden had, gaf Lieke aan dat ze dat liever niet vertelde: "Want dan is het geen nieuws meer ; )!"

De onderzoeksredactie is bezig met grotere projecten. Hier draag ik ook aan bij. Samen zoeken we naar data en proberen we nieuwe inzichten in het vraagstuk te krijgen.

Heb je nog tips voor de toekomstige AGIS-toppers?

Zoek uit wat je leuk vindt! Ga er achteraan. Nee heb je, ja kun je krijgen. Ik loop ineens stage bij RTL Nieuws!