1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Stageverhaal Luuk TA

Stageverhaal Luuk

Luuk zit in het derde jaar van zijn opleiding Tuinbouw en akkerbouw. Zijn stage heeft hij gevolgd bij chrysantenkwekerij Leen Middelburg Chrysanten in Made. Hij vertelt wat hij heeft geleerd, welke uitdagingen hij tegenkwam en geeft advies.

Wat doe je allemaal tijdens je stage?

Ik heb een eigen onderzoek over biologische gewasbeschermingsmiddelen opgezet. Daarnaast loop ik ook mee met de wekelijkse teelt- en scoutronden en doe ik onderzoek naar biologische bestrijding.
Wat ik ook erg leuk vind is dat ik betrokken word bij de inzetstrategie en de praktische kant van zaken.

Ik heb voor dit bedrijf gekozen omdat het project focust op biologische gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt, dat past bij mij en is ook erg relevant voor de sierteeltsector, het is namelijk ook gericht op een langetermijnoplossing voor een maatschappelijk relevant probleem - ik vind het leuk om hier over mee te denken!

Het bedrijf zelf sprak me zeker aan. Voor de minor die ik in jaar 3 heb gedaan, heb ik al contact gehad met het bedrijf, dus dat was een mooi startpunt.

Wat vond je uitdagend tijdens je stage? En hoe ging je daarmee om?

De verhouding tussen lekker praktisch aan de slag gaan en onderzoek doen vond ik in het begin van de stage lastig, aangezien ik het praktisch werken met de bloemen heel erg leuk vind.

Nu lukt het me al beter om met iets meer gemak te meten en toch ook echt onderzoekend bezig te zijn. Om dit mogelijk te maken moest ik ook goed voor mijzelf opkomen en aangeven dat ik niet alleen bij het bedrijf was om mee te draaien, maar dat ik ook gewoon een opdracht uit moest voeren en hier informatie voor nodig had. Vanuit Leen Middelburg Chrysanten was hier gelukkig ook begrip voor en mij werd tijdens het werk veel ruimte gegeven om met mijn onderzoek bezig te zijn. In het begin van het project moest ik mijn proef ook nog opzetten, dus kon ik veel helpen in de praktijk. Naarmate mijn proef vorderde, moest ik ook even opnieuw de balans zoeken.

Ik zat eerst ook in een kantoor in de werkhal, maar omdat ik dit toch te afleidend vond ben ik boven op kantoor gaan zitten. Hierdoor ben ik mijn dagen ook anders in gaan delen: ik begin met de dagstart met mijn collega's, ga dan werken aan mijn stageopdracht, en richting het eind van de dag ga ik dan lekker met de rest aan de slag. Dat werkt fijn.

 

Het voelde goed om bij te kunnen dragen aan het bedrijf en aan de sector.

Wat vond je het leukst aan je stage?

Ik vond het erg leuk om op deze manier kennis te maken met een bedrijf en om dit bedrijf gedurende een langere periode te mogen volgen.

Ook heb ik tijdens mijn stage mijn kennissenkring enorm vergroot en ben ik in contact gekomen met heel veel verschillende partijen. Dat is altijd mooi meegenomen!

Ik vond het gewoon heel speciaal om de ontwikkelingen mee te maken die gedurende zo'n groot project allemaal langskomen. Mijn eerste stage had ik bij een bedrijf in Denemarken gedaan, dat was ook heel leuk maar daar was ik gewoon een medewerker. Bij Leen Middelburg Chrysanten voelde ik me meer betrokken bij het overkoepelende project. Het voelde goed om bij te kunnen dragen aan het bedrijf en aan de sector.

Verder vond ik het ook heel fijn om erkenning te krijgen bij het bedrijf, ik werd hier echt als expert behandeld. Ik mocht bijvoorbeeld meelopen met scouts en vertegenwoordigers, en kreeg keer op keer ook te horen hoe belangrijk en speciaal mijn onderzoek is: er móét voor de toekomst echt een oplossing komen in het kader van duurzame gewasbescherming.

Wat heb je geleerd tijdens je stage?

Ik heb geleerd dat je voor een biologische gewasbeschermingsstrategie met enorm veel factoren rekening moet houden, en wil me hier ook nog gewoon verder in verdiepen.

Tijdens mijn stage heb ik ook geleerd dat het belangrijk is om je dag zo efficiënt mogelijk in te delen en dat je dat grotendeels zelf in de hand hebt. Je prioriteitenlijstje verandert continu. Ik heb hier beter mee leren omgaan.

Heb je nog advies voor studenten die nog op stage moeten?

Zorg ervoor dat je stageloopt bij een bedrijf of in een sector waar jouw interesse ligt.

Bij het zoeken van een opdracht of bedrijf moet je ook echt zelf de regie houden: wees eerlijk in wat bij je past en hou daar aan vast. Het is immers jouw stage!

Tijdens de stage is het natuurlijk belangrijk om open te staan voor alles wat het bedrijf jou te bieden heeft - zo doe je lekker veel ervaring op!

Stagebegeleider aan het woord

 Luuks begeleider vertelt hoe hij de samenwerking heeft ervaren.

Hoe was de samenwerking met Luuk en de HAS?

Zeer positief. Luuk is een slimme jongen die het snel oppakt en ook erg geïnteresseerd is. Het is fijn werken als iemand het zo gemotiveerd oppakt.

Ook over de samenwerking met de HAS zijn wij positief. Wij leren namelijk ook veel van de HAS studenten die hier stage lopen. Het is echt een wisselwerking en dat maakt het erg leuk voor beide partijen. Dit merk je dan ook wel, wij krijgen positieve reacties terug!

Het mooie aan een HAS-student is dat ze echt kennis voor hun onderzoek meebrengen en dat je hierbij een mooie samenwerking hebt. Het is voor beide partijen leerzaam. Het is voor de student daarbij ook goed om ook te leren hoe een tuinbouwbedrijf in elkaar zit. Bij HAS- studenten merk je ook dat, als je ze de ruimte en kansen durft te geven, je dit dubbel en dwars terug krijgt. Dat is gaaf om mee te maken. Wij zijn als bedrijf enorm blij met de HAS-studenten die wij hebben mogen begeleiden!

Bij HAS- studenten merk je ook dat, als je ze de ruimte en kansen durft te geven, je dit dubbel en dwars terug krijgt.

Hebben jullie nog advies voor onze HAS-studenten of studiekiezers?

Kom vaker bij een productie bedrijf kijken als je geïnteresseerd bent.

Productiebedrijven in de tuinbouw in Nederland zijn volop in ontwikkeling om richting de toekomst klaar te zijn voor de uitdagingen die eraan zitten te komen. Die uitdagingen maken het op een productiebedrijf zoals bij chrysanten anders als vroeger. Het is veel georganiseerder en we nemen veel tijd om te onderzoeken en te leren. Bijvoorbeeld over de energietransitie en de verduurzaming.

Hier hebben we een hele hoop mooie uitdagingen die we met HAS-studenten willen aan gaan! Dankzij dit soort stageperiodes komen wij als bedrijf ook verder. Door de ruimte en vrijheid die wij geven in een stageperiode kan ook de student hier een leerzame maar ook een leuke tijd beleven. Een win-win situatie dus!