Wat ik echt uniek vind aan de HAS is hoe praktijkgericht de opleiding is. Op het hbo verwachtte ik vooral veel theorie, maar hier werk je juist vaak met je handen. De theorie die je leert, kun je meteen in praktijk brengen in projecten uit het bedrijfsleven. Hierdoor leer je ontzettend veel en dat maakt de opleiding heel dynamisch en leerzaam. Ik heb daarnaast ook het gevoel dat ik met deze opleiding veel kanten op kan: van productontwikkeling tot food design en misschien zelfs branding in de voedingssector.
Studentverhaal Bibi
Bibi (23) komt uit IJsselstein en zit in haar derde jaar van de opleiding Food Innovation aan HAS green academy. Met een specialisatie in Food en Design kan ze haar creativiteit en passie voor voeding op een vernieuwende manier inzetten. Bibi houdt ervan om met haar handen te werken en voelt zich helemaal op haar plek in een praktijkgerichte omgeving waar ze haar ideeën kan omzetten in concrete concepten.
Waarom Food Innovation de perfecte keuze was
Van jongs af aan had ik al een passie voor eten. Ik was altijd aan het bakken en dacht dat ik misschien patissier of kok zou worden. Maar toen ik serieuzer naar opleidingen ging kijken, realiseerde ik me dat ik liever niet in een keuken wilde werken. De opleiding Food Innovation kwam toen op mijn pad en het voelde meteen als de perfecte match. Hier kan ik mijn passie voor koken en creativiteit combineren zonder vast te zitten aan alleen de keuken. Het voelt nog steeds alsof ik mijn creatieve ideeën tot leven breng – maar dan op veel grotere schaal.
De kracht van leren door te doen
Hoogtepunten die bijblijven
Een hoogtepunt voor mij was het behalen van mijn propedeuse in het eerste jaar – dat voelde echt als een mijlpaal! Daarnaast vond ik het project voor de Efteling geweldig. We moesten een foodtruckconcept bedenken dat paste bij een sprookjesthema en het verhaal van kaas. Dit project duurde een half jaar en omvatte alles, van het bedenken van ideeën tot de presentatie van ons concept aan een vertegenwoordiger van de Efteling. Het gaf me een goed beeld van hoe je in dit vakgebied concepten ontwikkelt en presenteert.
En nu vijf maanden op stage in Valencia!
Sinds de start van dit studiejaar loop ik stage in Valencia bij Food & Fun. Dit is een kookstudio die workshops geeft, voornamelijk gericht op teambuilding bij bedrijven. Ik werk hier nu zelf aan de ontwikkeling van een nieuw concept voor een activiteit speciaal gericht op de doelgroep young professionals.
Een tip voor wie droomt van Food Innovation
Als je creatief bent en geïnteresseerd in voeding en innovatie, is Food Innovation echt iets voor jou. Het is een studie waarin je je passie kwijt kunt en waarin je constant wordt uitgedaagd om nieuwe ideeën te ontwikkelen en uit te werken.