1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Studentverhaal Tina

Studentverhaal Tina

Mijn naam is Tina en ben 19 jaar oud. Ik kom uit het buitengebied van West-Brabant. In deze omgeving ben ik nog steeds te vinden. Thuis, op mijn werk of in de kroeg. Van jongs af aan ben ik niet anders opgevoed om over tractors en koeien te praten. Waardoor de interesse in de veehouderij is gegroeid. Geen thuisbedrijf en niet werkzaam op een boerderij, maar als nog wel begonnen aan de studie Veehouderij op de HAS. Sinds januari 2023 ben ik werkzaam op een melkveebedrijf. Ik haal veel plezier en kennis uit mijn werk en studie.

Gedurende mijn studie heb ik veel nieuwe mensen en bedrijven leren kennen. We hebben als opleiding veel bedrijven en beurzen mogen bezoeken. En de buitenlandse reis niet te vergeten. We zijn naar Denemarken gegaan. Wat een mooie ervaring was. Naast de excursies is de sfeer binnen de opleiding een hoogtepunt voor mij. Ik heb goede vrienden aan de opleiding overgehouden. Je zult het niet geloven, maar ik ga met plezier naar school.


Gezien mijn ervaring binnen de veehouderij bij de start van mijn opleiding, dacht ik dat ik bepaalde onderwerpen lastig ging vinden en niet in gesprek durfde te gaan hierover. Ik zal je zeggen, heb je interesse in de veehouderij en wil je hierin verder studeren kom gerust een kijkje nemen op de HAS. De ene student heeft meer praktijkervaring en de ander meer kennis, waar jij weer van kunt leren. Iedereen leert van iedereen binnen de veehouderij!

Iedereen leert van iedereen binnen de veehouderij

Mijn buitenlandse stage

Voor mijn buitenlandse stage ben ik voor tien weken de grens over geweest, naar het oosten van Duitsland. In een klein dorpje, bij een melkveebedrijf liep ik stage. Op het bedrijf was ik te vinden tussen het vee waarbij je een extra oogje in het zeil moet houden. Denk hierbij aan de verse koeien, de zieke koeien en de kalveren. En waar nodig sprong ik bij, er is namelijk altijd wel werk op een boerderij. Naast het meewerken op het bedrijf, heb ik een onderzoek uitgevoerd.

Het bepalen van het type onderzoek heeft tijd gekost, maar dat brengt naar mijn mening ook wat. Belangrijk voor mij is als ik een project of onderzoek uitvoer dat de ondernemer(s) en andere organisaties er ook iets aan overhouden. Interesse en het plezier van een onderzoek is voor mij de sleutel tot een mooi resultaat voor mezelf en de opdrachtgever.

Mijn onderzoek

1,5 jaar terug werden de kalveren naast melk en water gevoerd met een Total Mixed Ration (TMR) op mijn stagebedrijf. Deze TMR werd aangeboden vanaf dag drie na geboorte, ten behoeve van een goeie ontwikkeling van de vaarzen. Hier zijn ze mee gestopt, gezien de locatie en tijd. Door een toename van diarree en de groei van de kalveren vroegen de ondernemers zich of het voeren van TMR loont. Zij verwachten dat de kalveren een betere weerstand en een betere groei in de eerste vier weken laten zien.

TMR staat dus voor Total Mixed Ration. Dit is een ‘totaal gemengd rantsoen’ van ruwvoer en krachtvoer. Een kalf moet zich ontwikkelen van een eenmagig dier tot een herkauwer. De structurele werking van het ruwvoer bevordert de pensmotoriek en stimuleert de maatgroei.

Kalveren TMR bestaat hoofdzakelijk uit hooi of stro, aangevuld met krachtvoerbestanddelen en mineralenvoer. Deze TMR heeft een optimale toevoer van voedingstoffen, een gecontroleerde krachtvoeropname, een vroege pensontwikkeling, vrijwel geen spijsverteringsstoornissen en tot slot een verhoogde voeropname.

In het onderzoek werd onderzocht of het voeren van TMR invloedrijk is op de ontwikkeling van de kalveren. Deze ontwikkeling is terug te zien in de dagelijkse groei, maar ook in de gezondheid van het kalf. Diarree en luchtwegproblemen zijn twee voornaamste gezondheidsklachten bij kalveren. Het uiteindelijke doel van het onderzoek was te achterhalen of het extra voeren van TMR naast het standaard rantsoen loont onder de kalveren en uiteindelijk als melkkoe.