HAS Hogeschool neemt structureel deel aan internationale projecten waarin kennisoverdracht, ketendenken en onderwijsvernieuwing centraal staan. Regelmatig verkennen we daarbij samen met partners nieuwe landen en culturen.
Momenteel werken we samen met Holland Greentech en UCCM Calavi aan een Nuffic-project in het Franstalige Benin in West-Afrika. HAS-docent Janneke Grit is nauw bij het project betrokken en vertelt dat HAS Hogeschool al langer samenwerkt met Holland Greentech, een bedrijf met een uitgebreid portfolio aan tuinbouw gerelateerde producten en diensten van Nederlandse leveranciers specifiek gericht op de Afrikaanse markt.
Van start
“Miriam Delhaine van Holland Greentech klopte bij de HAS aan met het idee om samen een voorstel te schrijven voor een project van Nuffic gericht op het geven van tailor-made-trainingen. Voor hen zou dit een mooie combinatie zijn met de verkoop van hun producten”, legt Janneke uit. “Het voorstel werd goedgekeurd en inmiddels is het project van start.”
Inspelen op seizoenen
“Binnen het project trainen we telers om komkommers, tomaten en paprika’s te telen op substraat. Dit betekent dat ze niet in de grond telen, maar in een soort potten: plastic zakjes met substraat op basis van kokos erin. In Benin hebben telers te maken met een nat en een droog seizoen. Deze manier van telen maakt het mogelijk het gebruik van water en voedingsstoffen sterk te reguleren en op het veranderende seizoen in te spelen.”
Leren telen en ondernemen
De training duurt in totaal 5 weken en wordt verdeeld over een half jaar in Cotonou gegeven door HAS-docenten Janneke Grit en Marjo Baeten, Holland Greentech en onafhankelijk consultant Marc de Ruiter. “De training is gratis voor telers. Het trainingsprogramma bevat niet alleen teeltlessen, ook ondernemerschap komt aan de orde: denk aan het opstellen van een bedrijfsplan, het betreden van de markt, het bijhouden van de administratie én het vergroten van je netwerk.”
Janneke vervolgt: “We bieden zowel theorie als praktijk, denk aan daarbij aan zaaiproeven en substraatonderzoek. In Benin zijn 3 demobedrijven en tijdens een van de trainingsweken vindt een excursie naar deze bedrijven plaats.”
Jong én vrouw
25 telers doen mee, van wie een groot deel jong én vrouw is. “Het is een gemixte groep”, verduidelijkt Janneke. “Sommige telers experimenteren al met telen op substraat, andere verkennen hun mogelijkheden. Een deel is aangesloten bij een coöperatie: het was deze coöperatie die aangaf bij Holland Greentech graag getraind te willen worden.”
Janneke is zelf recent terug van een week Benin en stond er voor de klas. “Dit was ontzettend leuk om te doen. Wel even wennen dat alles in het Frans was. Ik sprak Engels en trainer van Holland Greentech vertaalde alles. En de vrouwelijke telers namen hun kinderen mee de klas in, dat was ook wel bijzonder om mee te maken.”
Iets nieuws brengen
“De uitdaging zat ‘m voor mij vooral in de voorbereiding van de lessen en het verdiepen in de lokale teeltomstandigheden. Er moest veel geregeld worden van tevoren, maar toen dat eenmaal gebeurd was, hadden we een relaxte tijd.”
“De reactie van de telers zijn tot nu toe heel erg positief: ze zijn actief en hebben allerlei ideeën om aan de slag te gaan. Heel leuk om te zien. We brengen echt iets nieuws en dat is zo waardevol”, besluit Janneke.
Op de kaart zetten
Ook ná de training krijgen de telers nog begeleiding: Holland Greentech fungeert in Benin als adviesbureau en houdt in die rol met de telers contact. En voor HAS Hogeschool is het niet alleen een mooie manier om kennis en expertise te delen en ervaringen terug te brengen in het eigen onderwijs, maar ook onszelf op de kaart te zetten bij de lokale landbouwraad en ambassade en te laten zien wat we in huis hebben.
Meer weten? Collega Marjo Baeten schreef een bijzondere blog over de missie.