Kaas maken. Wie weet nog hoe dat moet in Nederland? Ondanks het feit dat Nederland een echt kaasland is, zijn er niet veel mensen die nog weten hoe het proces van kaasmaken in elkaar steekt. En ze weten ook niet dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Afgestudeerden Food Innovation Berber Galema en Larisse Blok willen daar verandering in brengen met de Kaassmaker. De 2 meiden hebben hun eigen food design studio de Smakerij en de Kaassmaker is hun 1e product.
Keukentool om zelf kaas te maken
“De Kaassmaker is een nieuwe keukentool waarmee je zelf thuis ambachtelijke kaas kunt maken”, vertelt Larisse. “Het is een simpel proces waarmee je al na 3 uur een vers kaasje hebt en je kunt het gewoon maken met producten uit de supermarkt. Ook kun je het kaasje nog zo’n 6 weken laten rijpen. Alle attributen die je nodig hebt voor het kaasmaken zitten in een handzame doos met de vorm van een boek: als je ‘m niet gebruikt, kun je de doos zelfs zo in de boekenkast zetten. De kaaspers is gemaakt van hoogwaardig eikenresthout.”
Eindopdracht voor de HAS
“De Kaassmaker was eindopdracht voor mijn opleiding aan de HAS”, vult Berber aan. “Toen ik voor die opdracht een concept moest ontwikkelen, wilde ik mensen zelf aan het werk zetten, ze hun hersenen én spierballen laten gebruiken. Kaas was daarbij meteen mijn favoriet: Nederlanders eten veel kaas, maar het proces is met veel mysterie omgeven. Daarnaast wilde ik dat het een klein product werd: handzaam en makkelijk op te bergen. Het protoype was vorig jaar een groot succes op de HAS Food Experience. Eén van de bedrijven die me aansprak, wilde het product al relatiegeschenk hebben. Maar dat kon natuurlijk niet zomaar.”
Kaassmaker loopt goed
Na de HAS Food Experience zijn de meiden gaan kijken hoe ze het financieel mogelijk konden maken om het product daadwerkelijk te kunnen gaan maken en verkopen. Dit werd een crowdfundingsactie via oneplanetcrowd.nl. Larisse: “Voor de eerste serie Kaassmakers hadden we 5000 euro nodig. In 40 dagen haalden we echter het dubbele op. Het was dus een groot succes. Inmiddels zijn de eerste twee series van 100 uitverkocht en is de derde serie van 100 in productie. We gaan onderzoeken of we de productie kunnen opschalen. Nu wordt de Kaassmaker geproduceerd door een sociale werkplaats, maar als we de productie willen opschroeven, hebben we een nieuwe fabrikant nodig.”
Eigen bedrijf
De Kaassmaker is ondergebracht in de Smakerij. “Ik heb de afstudeerrichting Topklas Ondernemen gedaan”, legt Larisse uit, “wat inhield dat ik in mijn laatste jaar mijn eigen bedrijf, de Smakerij, oprichtte. Berber en ik hadden tijdens de opleiding al veel contact met elkaar en konden erg goed samen nieuwe dingen bedenken. Langzaamaan ontstond tijdens het afstudeerjaar het idee om samen te werken binnen een eigen bedrijf. Zodoende hebben we de Kaassmaker en de Smakerij als het ware samengebracht.” Berber: “Binnen ons bedrijf staat de speelfactor voorop en we vullen elkaar daarbinnen perfect aan. In de toekomst willen we internationaal gaan met de Kaassmaker. En nog veel meer totaalconcepten ontwikkelen.”