1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. Onderzoek naar koeiengedrag voor virtuele afrastering

Onderzoek naar koeiengedrag voor virtuele afrastering

Courage is de innovatieorganisatie van LTO Nederland en zet zich in voor een gezonde Nederlandse melkveehouderij waar toekomst in zit. De organisatie focust zich op het opsporen van vernieuwingen in de sector die gericht zijn op de lange termijn en heeft een vast samenwerkingsverband met het Ministerie van Economische Zaken. Een van de projecten die Courage doet is ‘Amazing grazing’, waarbinnen allerlei thema’s opgepakt worden rondom weidegang.

Virtuele afrastering voor koeienweides

Eén thema is ‘Virtual Fence’ ofwel virtuele afrastering, waarbij gewerkt wordt aan een virtuele afrastering voor koeien. 3 studenten van de opleiding Dier- en veehouderij deden binnen dit thema hun beroepsopdracht. Ook een studente van Wageningen University was bij het project betrokken.

Uitleg over Project virtuele afrastering (Auto Border Collie)

Koeien laten reageren op geluid

“Het kost een boer veel tijd om rondom weides afrastering te plaatsen, soms te verplaatsen en te onderhouden”, vertelt programmaleider Carel de Vries van Courage. “Daarom doen we onderzoek naar de mogelijkheden om die fysieke afrastering te vervangen door een virtuele afrastering. Daarbij wordt via gps de omtrek van de weide bepaald. De koe krijgt een halsband om met sensoren erin en als deze te dicht bij het afgezette gebied komt, gaat er een piepje. Als we koeien kunnen laten reageren op dit geluid kunnen we er zo voor zorgen dat ze binnen bepaalde grenzen blijven. Dan kan er stripgrazing plaatsvinden en hoeft de boer niet steeds zijn afrastering te verplaatsen.”

Efficiëntie graslandgebruik

Stripgrazing is het meest efficiënte beweidingssysteem, maar erg bewerkelijk. Carel: “Met dit systeem kunnen we de omvang van de weide traploos en continu aanpassen, zodat het grasaanbod en de grasbehoefte goed op elkaar worden afgestemd en de vertrapping wordt geminimaliseerd. Daardoor verhogen we de efficiëntie van het graslandgebruik.”

Studenten verzetten veel werk

Carel legt uit dat de studenten hebben gewerkt aan experimenten met de halsbanden waarbij het geluidssignaal door de studenten met de hand bediend werd. De koeien hadden het systeem snel door en we konden ze op deze manier echt sturen. De studenten waren bij de experimenten heel belangrijk, omdat het hele proces zeer arbeidsintensief was. De samenwerking met de studenten werkte te prima en wij waren dolblij met hun flexibiliteit. Ze hebben veel werk verzet wat wij anders misschien niet voor gekregen hadden.”

Experimenteren in een nieuw vakgebied

HAS-docenten Lenny van Erp en Manon de Kort begeleidden de studenten en zijn zeer te spreken over de samenwerking. “Wat dit project speciaal maakte”, zeggen ze, “was dat we in een heel nieuw vakgebied bezig waren: kun je koeien leren te reageren op geluid? De theorieën over het trainen van dieren (met Manon als expert) en onze kennis van diergedrag en in het bijzonder koeiengedrag (met Lenny als expert) konden we direct toepassen in de praktijk. En wat is er leuker dan tijdens de proef in een veewagen naast het veldje te zitten waar de koeien lopen, en te zien dat ze het beginnen te snappen? De koeien reageerden steeds beter op de prikkels en uiteindelijk draaiden ze keurig om bij het horen van het geluid. Zo kun je ze dus binnen virtuele grenzen houden

Meer informatie

www.courage2025.nl