Een parking pitch en een heuse Dragons’ Den. Dat waren twee hoogtepunten van de minor Ondernemen & Innoveren die afgelopen najaar plaatsvond bij HAS Hogeschool in Venlo. 30 studenten werkten in 10 weken tijd een businessidee uit, begeleid door docenten van de HAS en professionals uit het werkveld. Studenten Eva van Houtum, Wessel Sanders en Youri Timmermans vertellen over hun ervaringen.
Maar eerst legt docent Esther Vennekens uit wat de minor – die voor de 5e keer liep - precies inhoudt: “Aan het begin van de minor komen de studenten elk met 3 ideeën die ze wel in de markt willen zetten. Ook kunnen ze contact leggen met een bedrijf om voor hen een vraagstuk uit te werken gericht op new business. De weken daarna gaan ze die ideeën en vraagstukken verder verkennen. Op basis daarvan kiezen ze er één uit waarvoor ze een compleet businessconcept uitwerken op basis van het businesscanvasmodel.”
Showmomenten
“Er zijn twee belangrijke showmomenten”, vervolgt Esther. “De eerste is de elevator pitch. Normaal gesproken houden we die in de Innovatoren in Venlo. We stappen letterlijk met een student in de lift en in de 39 seconden die de lift erover doet om naar de hoogste verdieping te gaan pitcht de student zijn of haar businessidee. Nu kon dit vanwege de coronaregels niet, dus pakten we het iets anders aan. We deden een parking pitch: de student liep van de parkeerplaats naar Villa Flora dat naast de Innovatoren ligt en pitchte zijn of haar idee aan een ‘voorbijganger’."
De parking pitch vond plaats op de Brightlands Campus Greenport Venlo.
Waardevolle feedback
“Het tweede showmoment is de Dragons’ Den. Deze hielden we dit jaar voor het eerst. De studenten mochten tijdens deze bijeenkomst hun plannen presenteren aan een panel van 7 ondernemers: Corine Fleuren (Fleuren Boomkwekerij), Jos Tholen (Agrifirm), Jeroen Rondeel (Blue engineering), Merijn Luijkx (Rabobank), André Boudewijns (ABC Tractors), Marcel Verdellen (Satori Holland) en Funs Ebus (Ebus Planten). In 10 minuten konden ze ontdekken hoe hun idee in het werkveld viel en waardevolle feedback ontvangen. Zowel de studenten als de professionals waren aan het eind van de dag een ervaring rijker en gingen geïnspireerd naar huis.”
Mix aan studenten
Er deden deze editie zo’n 30 studenten mee van verschillende HAS-opleidingen. Er waren ook 3 studenten van de Hogeschool Zeeland, Hanze Hogeschool en Fontys Hogescholen. Studenten Eva van Houtum (Food Innovation), Wessel Sanders (Food Innovation) en Youri Timmermans (Bedrijfskunde & agri- foodbusiness) vertellen graag meer over waarom zij voor de minor kozen en wat hun businessidee inhoudt.