Er wordt volop gezocht naar alternatieven voor in de grond telen. Een van die alternatieven is het telen op water. In het kader van het programma ‘Teelt de grond uit’ hebben studenten van HAS Kennistransfer onderzoek gedaan naar de teelt van prei en rucola op water.
Meer efficiency, meer kwaliteit, meer kansen
‘Teelt de grond uit’ is een programma van PPO Vredepeel (Praktijkonderzoek Plant & Omgeving) en WUR (Wageningen University Research), met als doel het ontwikkelen van rendabele teeltsystemen voor de vollegrondstuinbouw. De systemen moeten voldoen aan de Europese regelgeving voor waterkwaliteit en zorgen voor emissiebeperking. Daarnaast moeten ze voor ondernemers aanzienlijke voordelen met zich meebrengen, zoals een grotere arbeidsefficiëntie, een betere kwaliteit en nieuwe marktkansen. Onderzoekers van Proefstation Zwaagdijk (WUR) en telers houden zich met dit project bezig. Er wordt veel onderzoek gedaan rondom uiteenlopende vraagstukken, zoals:
- Welke groentegewassen kunnen op water geteeld worden?
- Welk medium is het best toepasbaar?
- Is beluchten en/of verwarmen in een teelt noodzakelijk?
Het onderzoek van HAS Kennistransfer heeft tot doel om deze (en andere) vragen te beantwoorden. De teelt van prei en rucola op water wordt uitvoerig onderzocht, elk met een eigen proefopstelling en achterliggend vraagstuk.
Commerciële slaproductie
Op dit moment zijn er al bedrijven die zich concentreren op groenteteelt op water. De slateelt op water heeft zich al dusdanig ontwikkeld dat commerciële productie plaatsvindt. Op dit moment is de grootste sla-op-water-teler de firma Pater Broersen uit Waarland. Zij telen zes rondes sla per jaar op 5.500 m2. Op deze oppervlakte kan 12 keer zoveel geteeld worden als in de vollegrond.
Toekomstperspectief
Er zijn verschillende proefstations actief in het onderzoek naar de teelt van groenten op water. Op Proefstation Zwaagdijk en Proeftuin voor de Groententeelt vzw (in Sint-Katelijne-Waver), behoort onderzoek naar de bladgewassenteelt op water tot de dagelijkse bezigheden. PPO Vredepeel houdt zich voornamelijk bezig met de preiteelt op water. Deze proefstations laten zien dat ‘groen’ en ‘blauw’ zich prima laten combineren. Een mooi toekomstperspectief.