1. Home
  2. Meer HAS
  3. Topprojecten
  4. Student Tim van Kuppeveld onderzoekt voor het Voedingscentrum en RIVM ruim 1000 Nederlandse pizza’s

Student Tim van Kuppeveld onderzoekt voor het Voedingscentrum en RIVM ruim 1000 Nederlandse pizza’s 

Pizza! Iedereen in Nederland eet er wel eens een. Maar waar de meeste mensen zich niet bewust van zijn, is dat er verschillen zitten in de voedingswaarden van een supermarktpizza of een pizzaketenpizza. Student Tim van Kuppeveld van de opleiding Healthy Living van HAS Hogeschool vergeleek namens het lectoraat Voeding & Gezondheid, het RIVM en het Voedingscentrum ruim 1000 pizza’s. Het belangrijkste inzicht? Wat betreft energie en zoutinname is de supermarktpizza de betere keuze, maar het is nog steeds oppassen.

Tim startte het onderzoek in zijn 2e leerjaar als een 120 uur durende oriëntatie-opdracht waarin hij voor het lectoraat het Voedingscentrum informatie verzamelde over het aanbod van pizza’s in supermarkten en pizzaketens in Nederland. Hij raakte echter zo gefascineerd door wat hij allemaal ontdekte, dat hij besloot de opdracht uit te breiden met een data-analyse voor het RIVM, die de resultaten vervolgens in een Wereldgezondheidsorganisatie/Europe meeting (Out-of-home food environments) heeft gepresenteerd. Het RIVM en het Voedingscentrum vroegen hem vervolgens om een semiwetenschappelijk artikel te schrijven over het onderzoek.

Niet veel bekend

“In Nederland zijn pizza’s populair”, schrijft Tim in zijn artikel, “maar we weten niet veel over de verschillen in voedingswaarden en groottes van de pizza’s. Daarom hebben we dit onderzoek gedaan, waarbij we informatie hebben verzameld van 449 pizza’s in supermarkten en 585 pizza’s in pizzaketens in Nederland.”

Energie en zoutgehalte

Hij vervolgt: “Ons onderzoek laat zien dat zowel het gemiddelde formaat (702 vs. 380 g) als de hoeveelheid energie (1599 vs. 837 kcal/ pizza) en zout (7,0 vs. 4,2 g/pizza) in pizzaketens significant hoger zijn dan in supermarkten. Per 100g zijn veel kleinere, weliswaar significante verschillen gevonden. De gemiddelde zoutgehaltes (g/100g) zijn hoger in de supermarkten, wat betekent dat de grote formaten in pizzaketens zorgen voor het significante verschil in voedingswaarden, o.a. de hoeveelheid zout en energie per pizza. De lagere zoutgehaltes in pizzaketens laten zien dat minder zout in pizza’s weldegelijk tot de mogelijkheden behoren.”

Productaanbod monitoren

“De resultaten illustreren dat het belangrijk is om het productaanbod in de out-of-home sector te monitoren”, concludeert Tim in het artikel. “Het is van belang dat er meer informatie van de out-of-home sector beschikbaar komt en we meer te weten gaan komen over hoe de pizza als portie wordt ervaren en geconsumeerd, en dat het aanbod in de supermarkt én out-of-home sector gezonder wordt.” 

Semiwetenschappelijk artikel

Tim vertelt dat hij met het project verschillende facetten van het doen van onderzoek heeft geleerd: het verzamelen van betrouwbare informatie, vervolgens de verzamelde informatie uitwerken in Excel tot relevante vergelijkingen (resultaten) en tot slot de resultaten op een semiwetenschappelijke wijze uitschrijven. “De grootste uitdaging vond ik het schrijven van het semiwetenschappelijke artikel. Het zo beknopt mogelijk uitschrijven van de resultaten, vervolgens het aantal woorden van het artikel voor de helft inkorten (voor publicatie op VoedingNU) en tot slot de zeer kritische blik uit verschillende invalshoeken van de opdrachtgevers (RIVM en Voedingscentrum), hebben mijn persoonlijke ontwikkeling betreft schriftelijke communicatie een boost gegeven.”

Lees het volledige artikel op de website van Voeding Nu

Verder bouwen

Lector Annet Roodenburg van het lectoraat Voeding & Gezondheid is trots op de prestatie van Tim. “Een belangrijk onderdeel van een opleiding bij HAS Hogeschool is dat studenten leren onderzoek doen. Dat is Tim met dit pizzaonderzoek meer dan gelukt. Daarnaast draagt de inhoud van het onderzoek bij aan kennisontwikkeling rondom onze voedselomgeving, een belangrijke onderzoekslijn binnen het lectoraat. Het is tevens het thema van onze minor ‘Creating a healthy food environment’ die vanaf februari gaat lopen (er zijn nog plekken vrij). Als HAS Hogeschool kunnen we op basis van de resultaten samen met partners als het Voedingscentrum en het RIVM verder bouwen.”

Het onderzoek kwam de afgelopen tijd veelvuldig in de media. Een greep:

RTL Nieuws

Editie NL

NU.nl 

Voedingscentrum