Femke van de Klundert twijfelde wel even over haar studiekeuze. Werd het Food Innovation of toch liever Verpleegkunde? Het werd HAS Hogeschool. Toen zij stage liep bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, kwamen die twee interessegebieden ineens weer bij elkaar. Het Tilburgse ziekenhuis wil heel zich heel graag meer gaan richten op patiëntgerichte voeding, maar mede door de fusie tussen het Elisabeth en het TweeSteden is er nog geen samenhangend geheel als het gaat om gezonde voeding. Femke bracht in kaart wat er al gebeurt op dit gebied en welke ideeën er leven over een toekomstig ziekenhuis dat zich richt op voeding.
Wat speelt er op het gebied van voeding?
“Er zijn veel mensen met eigen initiatieven”, legt Femke het onderzoek uit. “Maar ze weten het vaak niet van elkaar. Het blijft bij ad hoc acties en losse projecten van verschillende afdelingen. Ik heb met al die mensen gesproken, van diëtisten en koks, tot verpleegkundigen en artsen. Ik heb een overzicht gemaakt van wat er speelt op het gebied van voeding, welke connecties er zijn tussen mensen en afdelingen en wat we nog missen om het Voedingziekenhuis Midden-Brabant - dat is de werktitel - van de grond te kunnen krijgen.”
Voeding koppelen aan aandoening
“Gezonde voeding staat voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis hoog op de agenda”, verklaren Eline Vermeulen en Ernest Smolders. Ze bekleden beiden de functie van hoofd Hotel, Eline van het Elisabeth en Ernest van het TweeSteden. Onder hen vallen onder meer afdelingen als het centraal facilitair meldpunt, de receptie, catering, schoonmaak, beveiliging en patiëntenvoeding. “Gezonde voeding aangepast op de aandoening die een patiënt heeft, stimuleert het herstel en door voeding op een deskundige en gastvrije manier aan de patiënt aan te bieden, kunnen wij als ziekenhuis het verschil maken.”
Preventie en optimaal herstel
Ze vervolgen: “Lag een patiënt vroeger gemiddeld zeven dagen in het ziekenhuis, nu is dit maar drie of vier dagen. De patiënt krijgt wel een diëtist aan zijn bed, maar te kort om een gedragsverandering te bewerkstelligen. Femke bedacht een concept voor een app waardoor patiënten thuis informatie kunnen vinden over welke voeding bij hun aandoening past. Dit kan de nazorg vanuit het ziekenhuis ondersteunen. Ook voorafgaand aan een ingreep willen we patiënten adviseren over voeding zodat zij zich optimaal kunnen voorbereiden en een sneller herstel volgt. Tot slot willen we via de juiste voedingsadviezen preventie toepassen.”
Food designer kan sleutelrol bekleden
Wat maakt een food designer nu zo geschikt voor dit onderzoek? Femke weet het antwoord: “Op de HAS word vaak gezegd dat een food designer in het werkveld een sleutelrol kan bekleden tussen verschillende afdelingen. Binnen deze stage heb ik dat ook echt op die manier ervaren. Ik heb niet zo vaak letterlijk in de keuken gestaan als ik misschien verwacht had. Maar ik heb wel mensen met ambities op het gebied van voeding aan elkaar kunnen verbinden en het ziekenhuis een duw in de rug gegeven om voeding en gezondheid sterker aan elkaar te koppelen. Daar ben ik trots op.”