HAS Hogeschool presenteert: What about Soil College 13

What about Soil?
donderdag, 3 oktober, 2019

Locatie

HAS Hogeschool (Auditorium), Onderwijsboulevard 221, 's-Hertogenbosch

Details

17.00-21.00 uur

Over What about Soil?

In de collegereeks ‘What About Soil?’ van HAS Hogeschool delen experts en gebruikers hun kennis en ervaring op het gebied van bodem in de breedste zin van het woord. In het 1e college van dit studiejaar staat ‘rendabel anders telen’ centraal. 

Een gezond gewas vraagt om een gezonde bodem, voldoende voeding uit organische stoffen en water én beperking van gewasbeschermingsmiddelen: belangrijke knoppen voor agrarisch ondernemers om aan te draaien. Maar hoe doe je dat? Anders telen is bedrijfsmatig gezien nog een hele uitdaging! Hoe kunnen we én goed voor onze bodem zorgen én rendabel blijven werken?

Datum

Donderdag 3 oktober 2019, 17.00 uur - 21.00 uur

Locatie

HAS Hogeschool
Auditorium
Onderwijsboulevard 221
's-Hertogenbosch

Programma 

17.00 uur Inloop met (gratis) lichte maaltijd
18.00 uur  Pius Floris
Bodemchemie en bodembiologie voor een gezonde bodem
18.45 uur Sjoerd Smits
Duurzamer op 2 manieren, meten is weten
19.30 uur  Pauze
19.45 uur Alfons van den Hoek
Met succes en plezier biologisch telen, een hele verandering
20.15 uur Gelegenheid tot napraten
21.00 uur Afsluiting

Aanmelden is gewenst.

Over Pius Floris

Pius Floris is directeur en adviseur bij Plant Health Cure (PHC). Jaarlijks verzorgt Pius wereldwijd zo’n 80 lezingen en workshops over bodembiologie en bodemchemie. Tevens is hij lid van belangenvereniging Artemis. Vanuit beide functies heeft hij zitting in de Nederlandse EU commissie die nieuwe wetgeving maakt voor biostimulanten, bodemverbeteraars en plantversterkers.

Problemen met plantengroei zijn veelal terug te leiden naar de kwaliteit van de bodem. De bodemkwaliteit wordt bepaald door fysische, biologische en chemische eigenschappen. Met 35 jaar wereldwijde bodemervaring neemt Pius Floris de aanwezigen mee in deze 3 afzonderlijke eigenschappen, ondersteund met foto’s en film.  Pius Floris stelt: als het gaat om bodembewerking is er nog een wereld te winnen.

Over Sjoerd Smits

Sjoerd Smits is medeoprichter van HortiNova groep BV: een bedrijf dat adviseert over het ontwikkelen van sterke, weerbare planten. Hierbij wordt gekeken naar het bodemleven en wordt gewerkt met plantsapmetingen. Door het gebruik van nutriënten te optimaliseren, kun je volgens adviseurs van HortiNova niet alleen toe met minder meststoffen, maar wordt het gewas ook vitaler. Daardoor zijn minder gewasbeschermingsmiddelen nodig. Duurzamer op twee manieren dus!

Over Alfons van den Hoek

Alfons van den Hoek is tuinder in zijn eigen tomatenkwekerij Aldo BV. Alfons deelt met ons zijn verhaal over hoe hij de overstap maakte van reguliere tomatenteelt op steenwol naar biologische tomatenteelt in de volle grond. Een overstap die hem plezier in telen heeft opgeleverd, en een product waar hij ten volle achterstaat. Maar het ging niet vanzelf. Alfons moest een hoop opnieuw leren: bodemgezondheid, bemesten, onkruidbestrijding en nog veel meer. Een verhaal uit de praktijk!