Nederland heeft grote behoefte aan innovatieve oplossingen rond voeding om de voortdurend stijgende kosten in de gezondheidszorg een halt toe te roepen. Er is brede consensus dat het eten van voldoende groente en fruit bijdraagt aan de preventie van allerlei welvaartsziekten. Toch eten de meeste Nederlanders veel te weinig groente en fruit.
Wat ontbreekt zijn groente- en fruitproducten die makkelijker en op andere momenten te eten zijn. Van andere ongezondere producten is het aanbod wel heel groot, waardoor het moeilijk concurreren is voor groente en fruit. Dit biedt kansen voor conceptontwikkeling, waarbij ingespeeld kan worden op het eetgedrag van diverse groepen consumenten.
Inhoudsstoffen
Groente en fruit bevatten van nature veel positieve inhoudsstoffen en passen in een gezond eetpatroon. Deze inhoudsstoffen worden echter amper gemeten vanwege te hoge kosten. Onduidelijk is dan ook het effect van raskeuze, teeltcondities, naoogst-condities en verwerkingsmethode op de voedingswaarde.
Het snel en goedkoop kunnen meten van inhoudsstoffen levert dat inzicht wel en kan leiden tot meerwaarde, bijvoorbeeld onderbouwde voedingsclaims als ‘bron van’ en ‘rijk aan’.
Product- en businessconcepten
De tuinbouwsector is een belangrijke economische motor voor Nederland. De sector profileert zich echter nauwelijks met het feit dat zij via gezonde voeding sterk bijdraagt aan de gezondheid en het welbevinden van mensen. De sector heeft behoefte aan nieuwe producten en businessconcepten rond groente en fruit om de consumptie te verhogen en de waarde van haar producten te vergroten.