Natuurinclusieve landbouw gaat over de perceelgrenzen van een individueel bedrijf heen en daarnaast liggen er kansen voor natuurinclusieve landbouw in samenwerking. In dit onderzoeksproject hebben we de afgelopen twee jaar in twee gebieden (Het Land van Heusden & Altena en De Hilver) onderzocht wat de belangrijkste kansen en knelpunten zijn in de transitie naar natuurinclusieve landbouw. Hierbij hebben we gekeken naar economische, ecologische, sociale en institutionele aspecten op zowel bedrijfsniveau als gebiedsniveau.
Het belang van het samenbrengen van de actoren - en daarmee het concreet maken van de samenwerkingen, doelstellingen, gedeelde belangen - en het verbeteren van het onderlinge vertrouwen zijn opgaven in de gebiedsgerichte kansen voor natuurinclusieve landbouw. Hierbij is het van belang zowel de economische, ecologische, sociale en institutionele opgaven in kaart te brengen. Natuurinclusieve landbouw is niet alleen een ecologische opgave, de andere aspecten zijn net zo belangrijk om te begrijpen en op te lossen. In het onderzoek wat afgelopen jaren is uitgevoerd zijn vanuit de vier aspecten verschillende inzichten opgedaan. Deze zijn in het eindproduct opgenomen.
Kortom, als een regio aan de slag wil met natuurinclusieve landbouw, is het belangrijk om samen met de andere betrokken actoren in beeld te krijgen wat er speelt en wat de specifieke doelstellingen zijn. Elke actordynamiek is anders en actoren dienen meegenomen te worden in de transitie naar natuurinclusieve landbouw. Om de gebiedsgerichte kansen in kaart te brengen en de dynamiek tussen de verschillende samenwerkingspartners beter in kaart te brengen en te begrijpen, zijn er de afgelopen jaren verschillende producten ontwikkeld.
Dit Gebiedsvenster natuurinclusieve landbouw geeft inzicht in alle factoren die in de gebiedsgerichte samenwerking belangrijk zijn, zowel als knelpunt als als kans.
Daarnaast is er ook onderwijsmateriaal ontwikkeld om hiermee aan de slag te gaan.