Natuurinclusieve Landbouw

Het lectoraat Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw doet onderzoek naar het verdienvermogen van natuurinclusieve landbouw en hoe partijen hier samen gebiedsgericht aan kunnen werken.

natuurinclusieve landbouw

Ontwikkeling

De afgelopen jaren hebben we al veel onderzoek gedaan naar natuurinclusieve landbouw (NIL): een vorm van landbouw met een positieve impact heeft op biodiversiteit, bodem, water en landschap. Zo hebben we een rekentool, met praktische handleiding, ontwikkeld voor de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw. Daarnaast hebben we in verschillende gebieden onderzoek gedaan naar hoe verschillende partijen in een gebied gezamenlijk stappen kunnen zetten naar natuurinclusieve landbouw.

Het verdienmodel voor boeren staat hierbij centraal, een boer moet een goede boterham met natuur kunnen verdienen. Ook de komende jaren zal de HAS onderzoek blijven doen naar een gebiedsgerichte aanpak voor natuurinclusieve landbouw en het onderliggende verdienmodel, onder meer in de vorm van het tweejarige onderzoeksprogramma 'Gebiedsgerichte Kansen voor Natuurinclusieve Landbouw'.

 

Kritische succesfactoren

In dit afstudeerproject in opdracht van de Provincie Brabant is helder geworden dat gemotiveerdheid van de ondernemer, de beschikbaarheid van grond en geld kritische succesfactoren zijn voor een succesvol natuurinclusief melkveebedrijf.

Aan de hand van de rekentool kan iedere ondernemer zijn eigen situatie volledig financieel in beeld brengen en daarmee de eigen kritische succesfactoren in beeld krijgen. Tal van natuurinclusieve maatregelen blijken met weinig moeite en kosten uitvoerbaar te zijn: naast het volledig omvormen van een bedrijf zijn er daarmee ook voldoende mogelijkheden voor het zetten van kleine stappen naar natuurinclusieve landbouw.

Bekijk hier het onderzoekrapport Kritische Succesfactoren Natuurinclusieve Landbouw

Onderzoeksrapport Natuurinclusieve landbouw

Rekentool

Rekentool versie 2.0

Voor een eerste globale berekening

Rekentool Natuurinclusieve landbouw

Handleiding rekentool

Rekentool versie 1.0

Voor een gedetailleerde berekening

Rekentool Natuurinclusieve landbouw

Handleiding rekentool

Gebiedsgerichte kansen voor natuurinclusieve landbouw

Natuurinclusieve landbouw gaat over de perceelgrenzen van een individueel bedrijf heen en daarnaast liggen er kansen voor natuurinclusieve landbouw in samenwerking. In dit onderzoeksproject hebben we de afgelopen twee jaar in twee gebieden (Het Land van Heusden & Altena en De Hilver) onderzocht wat de belangrijkste kansen en knelpunten zijn in de transitie naar natuurinclusieve landbouw. Hierbij hebben we gekeken naar economische, ecologische, sociale en institutionele aspecten op zowel bedrijfsniveau als gebiedsniveau.

Het belang van het samenbrengen van de actoren - en daarmee het concreet maken van de samenwerkingen, doelstellingen, gedeelde belangen - en het verbeteren van het onderlinge vertrouwen zijn opgaven in de gebiedsgerichte kansen voor natuurinclusieve landbouw. Hierbij is het van belang zowel de economische, ecologische, sociale en institutionele opgaven in kaart te brengen. Natuurinclusieve landbouw is niet alleen een ecologische opgave, de andere aspecten zijn net zo belangrijk om te begrijpen en op te lossen. In het onderzoek wat afgelopen jaren is uitgevoerd zijn vanuit de vier aspecten verschillende inzichten opgedaan. Deze zijn in het eindproduct opgenomen.

Kortom, als een regio aan de slag wil met natuurinclusieve landbouw, is het belangrijk om samen met de andere betrokken actoren in beeld te krijgen wat er speelt en wat de specifieke doelstellingen zijn. Elke actordynamiek is anders en actoren dienen meegenomen te worden in de transitie naar natuurinclusieve landbouw. Om de gebiedsgerichte kansen in kaart te brengen en de dynamiek tussen de verschillende samenwerkingspartners beter in kaart te brengen en te begrijpen, zijn er de afgelopen jaren verschillende producten ontwikkeld.

Dit Gebiedsvenster natuurinclusieve landbouw geeft inzicht in alle factoren die in de gebiedsgerichte samenwerking belangrijk zijn, zowel als knelpunt als als kans.

Daarnaast is er ook onderwijsmateriaal ontwikkeld om hiermee aan de slag te gaan.

Cursus natuurinclusief ondernemen voor boer en tuinder

Het lectoraat heeft in samenwerking met Provincie Noord-Brabant en Biodiversity in Business een cursus Natuurinclusief Ondernemen ontwikkeld.

Het doel van de cursus is om ondernemers te begeleiden naar de volgende stap in omschakeling ten aanzien van natuur-inclusief ondernemen. 

Cursussen met thema natuurinclusief ondernemen

Neem contact op