Nieuws

Wat is nieuw in de wereld van HAS green academy op het gebied van agro, food en leefomgeving?

Expertise
  • Innovatie in Vleestechnologie: van traditioneel naar toekomst-bestendig

    pubDate
    19-02-2025

    HAS green academy startte op 3 september 2024 in samenwerking met Technologisch Platform Meattech de vierde editie van de vernieuwde cursus Vleestechnologie & Alternatieve Eiwitten. Het is een cursus die theorie en praktijk combineert om technologische verdieping op het gebied van vlees én alternatieve eiwitten te bieden. De cursus Vleestechnologie maakt al meer dan 25 jaar deel uit van het cursusportfolio van HAS Hogeschool. Bijzondere onderdelen van deze vierde editie van de cursus zijn de Meattech Challenge en het kunnen behalen van een microcredential (Edubadge).

  • Van Biologie Olympiade naar docent: Het verhaal van Fabian Ercan

    pubDate
    17-02-2025

    Op 3 april 2025 heeft HAS green academy de eer om de Biologie Olympiade te hosten. Een bijzondere gelegenheid om jong talent samen te brengen en hun passie voor biologie te testen. Eén van de docenten van HAS green academy, Fabian Ercan, deed 20 jaar geleden zelf mee aan de Biologie Olympiade. Inmiddels is hij gepromoveerd op het gebied van klimaatbiologie en werkt hij als docent en onderzoeker aan de HAS. We spraken met Fabian over zijn ervaringen en tips voor deelname aan de Biologie Olympiade.

  • HAS-Yuverta Posterpodium op vrijdag 14 maart 2025 in Horst

    pubDate
    14-02-2025

    Op vrijdag 14 maart 2025 organiseren HAS green academy en Yuverta samen voor de eerste keer het Posterpodium in Horst. Ruim 90 studenten van verschillende opleidingen van Yuverta en de HAS, maar ook het Young Professionals Traject zijn aanwezig om de resultaten van hun gezamenlijke projecten te laten zien. Na het posterpodium is er tijd voor een hapje en een drankje. Laat je inspireren en kom netwerken en leren.

  • podcast_20

    Deze keer in onze podcast Hart voor Groen: internationaal onderzoek doen

    pubDate
    13-02-2025

    In de nieuwste aflevering van onze onderzoekspodcast Hart voor Groen van HAS green academy praten we over internationaal onderzoek doen. Gasten Marjo Baeten en Bram van Helvoirt gaan in op het belang van internationaal onderzoek doen in de sectoren agro, food en leefomgeving. Ook vertellen ze hoe internationaal samenwerken de laatste jaren nieuwe vormen heeft aangenomen.

  • Voorlezen brieven

    Gesproken brieven van studenten met zorgen over landbouw, klimaat en ons voedselsysteem raken bestuurders in het hart.

    pubDate
    11-02-2025

    Op maandag 10 februari kwamen 140 tweedejaars studenten van de opleidingen Milieukunde, Veehouderij en Management van de Leefomgeving van HAS green academy samen om hun visies en zorgen over de toekomst van ons landbouw- en voedselsysteem te delen. De middag stond in het teken van dialoog en samenwerking, met als hoogtepunt het voorlezen van hun brieven aan Alex Datema, directeur Food & Agri van de Rabobank en het gesprek daarover met een aantal Brabantse bestuurders.

  • Project COMBINED kick-off

    Project COMBINED over stedelijke biodiversiteit officieel van start

    pubDate
    31-01-2025

    Het NWA-onderzoeksproject COMBINED waar HAS green academy in participeert, is officieel van start. Donderdag 23 januari vond de kick-off plaats. Met COMBINED werken we toe naar een toekomst waarin Nederlandse landschappen met grasland, bos en stedelijk groen actief bijdragen aan biodiversiteitsherstel, klimaatbestendigheid en een gezonde leefomgeving.

  • Juan Felipe Camacho Mancheno wint vierde editie van Adri den Dekker Prijs

    pubDate
    28-01-2025

    Juan Felipe Camacho Mancheno, vierdejaars student International Food & Agribusiness aan HAS green academy, is dit jaar de trotse winnaar van de Adri den Dekker Prijs. Met deze stimuleringsprijs daagt HAK jaarlijks studenten uit om te komen met het beste idee om de landbouw duurzamer en toekomstbestendiger te maken. Aan de prijs is ook een studiecheque van €2000,- verbonden.

  • HAS-docent Erno Bouma draagt bij aan aanpak tegen Phytophthora in aardappelteelt

    pubDate
    27-01-2025

    In de nasleep van de grote Phytophthora-resistentie uitbraak in de herfst van 2023, stond de aardappelsector in begin 2024 voor een grote uitdaging. Er was resistentie tegen een aantal veel gebruikte middelen, er werd veel aardappelopslag verwacht en ook uit het pootgoed werden veel zieke planten verwacht. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van de Taskforce Phytophthora, waar ook HAS-docent Erno Bouma nauw bij betrokken was, is er nu een effectieve geïntegreerde aanpak ontwikkeld die de sector nieuw perspectief biedt.

  • Hoe maak je gezond en duurzaam eten onweerstaanbaar?

    pubDate
    21-01-2025

    We willen allemaal het liefst zo gezond en zo duurzaam mogelijk consumeren. Maar de meeste gezonde en duurzame producten worden door de consument vaak gezien als duurder, complexer en minder lekker. Bovendien is het in de supermarkt niet altijd duidelijk hoe gezond en hoe duurzaam de producten zijn. Hoe maak je gezond en duurzaam voedsel zo verleidelijk dat het kan concurreren met minder gezonde en minder duurzame producten? Daar ga je in deze workshop samen met twee experts op het gebied van voedsel naar kijken.

  • Groen gas als gamechanger: Het verhaal van Pleun

    pubDate
    20-01-2025

    Tijdens haar bacheloropleiding International Food & Agribusiness aan HAS green academy kreeg Pleun de kans om haar interesses te verkennen. Ze volgde de specialisatie Future Food Systems, waarin ruimte was voor een individueel onderzoek. “Ik dacht: dit is het moment om me te verdiepen in iets wat ik écht relevant vind,” vertelt Pleun. Na overleg met haar ouders op hun melkveebedrijf besloot ze zich te verdiepen in een onderwerp dat haar moeder ter sprake bracht: groen gas.

  • JUBL choco paste

    Consumer Behaviour Lab en Rabobank ronden pilot 'Ontdek Onderzoek' af

    pubDate
    09-01-2025

    Het Consumer Behaviour Lab (CBL) en Rabobank hebben de afgelopen 6 maanden een pilot uitgevoerd dat de kans voor foodbedrijven op een succesvolle marktintroductie van hun producten vergroot. Vijf start-ups of scale-ups in gezonde en duurzame voedselinnovaties doorliepen een ‘Ontdek Onderzoek’: een consumentenonderzoek in de retail dat uitgevoerd wordt vóórdat de producten uitontwikkeld en geïntroduceerd zijn. Met behulp van de resultaten kunnen de foodbedrijven hun product aanpassen en beter laten aansluiten op de wensen van de consument.

  • Hippische Monitor 2024: Balans houden in de Hippische Sector

    pubDate
    19-12-2024

    De Hippische Monitor 2024 van HAS green academy is nu beschikbaar, en biedt een gedetailleerde blik op de trends en uitdagingen in de hippische sector. De Hippische Monitor bestaat uit verschillende onderzoeken die dit jaar zijn uitgevoerd. HAS green academy heeft deze onderzoeken samengebracht in samenwerking met het Trendpanel Paard.

  • Amely-Joost-Florieke

    Word meer eiwitwijs met de nieuwste aflevering van podcast Hart voor Groen

    pubDate
    13-12-2024

    In deze aflevering zoomen we in op het thema eiwitinname en ouderen. Te gast zijn docentonderzoekers Amely Verreijen en Joost Linschooten van het lectoraat Voeding en Gezondheid. Mensen van boven de 65 krijgen vaak niet voldoende eiwit binnen. Dat is over het algemeen wel bekend, maar toch zijn veel van hen zich daar niet van bewust. Ze kunnen daardoor zelfs ondervoed raken.

  • CoE Groen tweede fase

    Mooi nieuws! CoE Groen kan 4 jaar verder met praktijkgericht onderzoek

    pubDate
    12-12-2024

    Vorige week kregen we mooi nieuws: we mogen als Centre of Expertise Groen (CoE Groen) weer 4 jaar als de slag met het doen van praktijkgericht onderzoek in het groene domein. Het toekennen van de tweede fase van de subsidie SPRONG Groen maakt het mogelijk om de onderzoeksinfrastructuur van de 4 groene hogescholen gezamenlijk verder uit te bouwen.

  • Foto voorstelling iets met boeren

    Vanuit ongemak, samen werken aan een gezond toekomstperspectief

    pubDate
    09-12-2024

    Op 4 en 6 december bezochten 200 studenten van HAS green academy, Yuverta en Curio de theatervoorstelling ‘Iets met boeren, de nieuwe lichting’ op het melkveebedrijf van de familie Hanegraaf in Maren-Kessel. Studenten leren door de voorstelling van Bureau Pees in samenwerking met theaterstudenten van Fontys hoe complex de uitdagingen van het landelijk gebied zijn. Voor de studenten van Milieukunde, Veehouderij en Management van de Leefomgeving van HAS green academy is dit onderdeel van de lessenreeks die zij gezamenlijk volgen.

  • Nominatie Geo Prestige Awards 2024

    pubDate
    28-11-2024

    Met trots delen we dat we genomineerd waren voor de prestigieuze Geo Prestige Award 2024! Deze award erkent uitblinkers in de geosector: mensen en organisaties die maatschappelijke impact creëren met geo-informatie en het vakgebied op de kaart zetten.

  • Eerste college Impact met Data – AI in onderzoek en onderwijs

    pubDate
    28-11-2024

    Op 21 november 2024 vond het eerste college van de reeks Impact met Data plaats bij HAS green academy. Deze inspirerende collegereeks, bestaande uit vier sessies, heeft als doel studenten en medewerkers van de HAS bij te scholen over de kracht en impact van data. Tijdens dit eerste college gaf Patrick de Groot van ITHAX een lezing over de rol van AI in de onderzoekswereld en de toepassing ervan in de praktijk. Met een diverse groep van 21 deelnemers bood de sessie waardevolle inzichten en inspiratie voor zowel beginners als gevorderden.

  • Kwaliteits-management naar een hoger niveau met de HAS en Normec Foodcare

    pubDate
    27-11-2024

    In de steeds veeleisender wordende wereld van kwaliteitsmanagement biedt de HAS, in samenwerking met Normec Foodcare, met trots de leergang QBIF aan. QBIF staat voor Quality and Business Improvement in Food en is een gespecialiseerde opleiding die professionals in de voedingssector helpt hun kennis in kwaliteitsmanagement te verdiepen. We spraken met Sjoerd Remmers, teamleider Training & Education bij Normec Foodcare, over de oprichting, inhoud en impact van de leergang en de samenwerking met de HAS.

  • Een stap vooruit in de strijd tegen broodverspilling met onze afstudeerders

    pubDate
    27-11-2024

    Wist je dat er in Nederland dagelijks maar liefst 700.000 broden te veel worden gebakken? De helft daarvan belandt in de prullenbak bij consumenten thuis. Dit enorme volume aan verspilling vraagt om een innovatieve aanpak, en een oplossing is broodnodig! Maar hoe pak je broodverspilling nu effectief aan? Een projectteam van afstudeerders van de opleiding Food Innovation heeft, samen met Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, de uitdaging aangenomen.

  • Paulo -Margje-Bruce

    Deze keer in onze podcast Hart voor Groen: biodiversiteit & monitoring

    pubDate
    22-11-2024

    In deze aflevering zoomen we in op het thema biodiversiteit. Te gast zijn lector Margje Voeten en docentonderzoekers Bruce Schoelitsz en Paulo van Breugel van het lectoraat Innovatieve Biomonitoring. We gaan het hebben over hoe zij via onderzoeksprojecten biodiversiteit in beeld brengen en over de tijd monitoren met behulp van innovatieve technieken en datascience. Ook citizen science speelt een steeds grotere rol.

  • HAS-studenten

    Beste Middelgrote Hogeschool voor Studenttevredenheid over Ondersteuning

    pubDate
    21-11-2024

    Met trots delen we dat HAS green academy met een score van 3,6 uit het NSE 2024-rapport als beste middelgrote hogeschool uit de bus komt voor studenttevredenheid over ondersteuningsvoorzieningen! Deze prestatie is een prachtige erkenning voor alle medewerkers die zich dagelijks inzetten voor onze studenten en daarbij oog hebben voor persoonlijke begeleiding.

  • Samenwerking tussen de HAS en Aelmans

    pubDate
    18-11-2024

    HAS green academy en Aelmans Adviesgroep versterken hun samenwerking op meerdere vlakken: onderwijs, onderzoek en LLO. Deze samenwerking is een krachtige verbinding die zowel de onderwijsinstelling als het bedrijfsleven ten goede komt. Het doel is helder: het delen van kennis, het versterken van elkaars positie en het voorbereiden van de volgende generatie professionals op de uitdagingen die de groene sector te wachten staan.

Filters

Expertise