HAS en Dümmen Orange ontwikkelen internationaal lesprogramma voor kwekers

Nieuws 13 november 2017
Dümmen Orange HAS Hogeschool

14 kwekers uit 9 landen werden het afgelopen jaar opgeleid om hun kennis en vaardigheden op het gebied van sierteelt verder te ontwikkelen. Recent slaagden ze allemaal voor hun examen.

HAS Hogeschool en Dümmen Orange hebben samen een uniek lesprogramma ontwikkeld en gelanceerd dat zich richt op de internationale bloemenkwekers van Dümmen Orange. Het doel van dit programma is om zowel nieuwe talenten als productiemanagers te trainen. 14 kwekers uit 9 landen werden het afgelopen jaar opgeleid om hun kennis en vaardigheden op het gebied van sierteelt verder te ontwikkelen. Recent slaagden ze allemaal voor hun examen. Dümmen Orange is een internationaal bedrijf dat onder meer snijbloemen, tropische planten en potplanten ontwikkeld en teelt. Het bedrijf heeft wereldwijd 7300 medewerkers.

Direct toepassen in het werk

De cursisten gingen aan de slag met de theoretische kant van de plantenteelt, maar werkten ook aan vraagstukken uit de sector en het vinden van oplossingen. Ook was er veel aandacht voor het leren samenwerken met elkaar én bezochten zij klanten in Duitsland en Nederland. Deelnemer Mirjam Mkuki (Dümmen Orange Tanzania) zegt: ”Ik heb het afgelopen jaar heel veel geleerd wat ik direct toe kan passen in mijn dagelijks werk. De nieuwe kennis die ik gekregen heb over plantfysiologie, lichtreacties, meststoffen en microklimaten helpen me om een beter product te telen.”

Duurzamer door investeren in scholing

Bert Kuyper (Dümmen Orange Operations Advisor Oost-Afrika) kwam met het idee een lesprogramma te ontwikkelen en is trots op het resultaat: “Ik wil onze telers graag helpen zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. We produceren hoogwaardige producten en het is belangrijk voor ons te weten hoe we mogelijke problemen kunnen voorkomen en oplossen. Ons bedrijf wordt duurzamer wanneer we investeren in onze talenten en het management. Ik ben onder de indruk van hoe ze de kennis oppikken en hoeveel positief effect dat nu al heeft op onze teeltactiviteiten.”

www.dummenorange.com