HAS wordt partner Mushroom Valley en versterkt zo mee de paddenstoelensector

Nieuws 13 november 2017
Mushroom Valley HAS Hogeschool

Jan Janssen van Mushroom Valley overhandigt het gevelbordje met veel genoegen aan Margriet Hoffmans van HAS Hogeschool in Venlo.

HAS Hogeschool heeft zich aangesloten bij Mushroom Valley in Noord-Limburg. Projectmanager Jan Janssen was maandag 6 november op de HAS in Venlo om een gevelbordje te overhandigen en enthousiast te vertellen over de activiteiten die het nieuwe samenwerkingsverband in de paddenstoelensector gaat ontplooien.

Waarom had de paddenstoelensector in Noord-Limburg een nieuw platform nodig?

Jan Janssen: “De paddenstoelensector in Nederland is groot: 80% van de kennis over technologie, installaties, software en teelsubstraten wereldwijd wordt door Nederlanders geëxporteerd. De regio Horst is van oudsher een echte paddenstoelenregio en veel van die kennis komt van bedrijven hier. Daar mogen we trots op zijn. Die trots was de laatste jaren door verschillende redenen een beetje uit de regio verdwenen. Met de oprichting van Mushroom Valley willen we die trots terugbrengen. De 25 partners die Mushroom Valley nu telt, hadden allemaal de behoefte zich aan elkaar te verbinden en meer samen op te trekken. Kennisinstellingen konden niet ontbreken en naast HAS Hogeschool hebben ook mbo-opleiding Citaverde en Fontys Hogescholen zich aan Mushroom Valley verbonden.”

Wat gaat Mushroom Valley doen?

Jan Janssen: “Mushroom Valley wil in ieder geval doorgroeien naar 40 partners. We strijken neer in Villa Flora in Venlo. We richten ons op praktijkgericht onderzoek, maar tevens op het houden van bijvoorbeeld Inspiration Days. Ambassadeurs zijn belangrijk voor het samenwerkingsverband: zij kunnen Mushroom Valley bekendheid geven en onze activiteiten verder brengen. Het onderzoek heeft een internationale scope, vooral richting landen als Australië en de Verenigde Staten. In deze landen worden veel meer paddenstoelen gegeten dan in Europa en er liggen veel kansen. Maar niet alleen daar. Paddenstoelen zijn gezonde producten en gezien de gezondheidstrend zal de vraag ernaar de komende jaren daarom alleen maar groeien.”

Vestigingsdirecteur Frans van Leijden van de HAS in Venlo vertegenwoordigt de aangesloten onderwijsinstellingen in het bestuur van de stichting Mushroom Valley. Hij is heel enthousiast over het samenwerkingsverband.

Wat is de rol van aangesloten kennisinstellingen als HAS Hogeschool?

Frans van Leijden: “De HAS richt zich continu op samenwerking met bedrijven in de agrofoodsector en onze vestiging in Venlo heeft nu ruim 80 partnerbedrijven. De paddenstoelensector was nog niet zo ruim vertegenwoordigd en door ons te verbinden aan Mushroom Valley kunnen we sterker inzetten op projecten in die sector. De HAS is expert op dat gebied van praktijkgericht onderzoek en dat is precies wat Mushroom Valley zoekt. De kennis die we ontwikkelen gebruiken wij zelf weer om het onderwijs te verbeteren en studenten beter op te leiden. Bij de HAS wordt momenteel een project in de steigers gezet waarin studenten een inventarisatie doen van de wereldwijde paddenstoelbewegingen. Ook denken zij na over hoe de sector er in 2025 uitziet en hoe bedrijven daar nu al op kunnen inspelen.”