Jouw stem bepaalt! Wint jouw favoriet in de categorie MKB die HAS Award?

Nieuws 2 juni 2018
genomineerden MKB HAS Year Event 2018 - HAS Hogeschool

De genomineerden in de categorie Duurzame Samenwerking MKB zijn:

- Natuurbegraven Nederland,

- NSFO en

- Den Elshorst.


HAS Hogeschool presenteert: het HAS Year Event 2018 met de jaarlijkse uitreiking van de HAS Awards in 4 categorieën: Jong & Ondernememd, Duurzame Samenwerking MKB, Grootbedrijf en Non-profit. 
Bekijk video’s van de genomineerden op www.hasyearevent.nl en stem op jouw favoriet! Stemmen kan tot 14 juni.


De genomineerden in de categorie Duurzame Samenwerking MKB zijn:

 1. Den Elshorst: Studenten onderzoeken weidevarkensbedrijf in het kader van de Green Deal Natuurinclusieve Varkenshouderij

  Den Elshorst is een verbreed boerenbedrijf met ongeveer 400 weidevarkens waar verblijfsrecreatie en dagrecreatie gericht op het buitenleven centraal staan. Den Elshorst is het eerste bedrijf in Nederland dat van de overheid mag experimenteren met het uitscharen van varkens op andere terreinen dan die van henzelf, in dit geval in het bos. In maart 2017 werd deze afspraak vastgelegd in een Green Deal Natuurinclusieve Varkenshouderij en ondertekend door het ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord-Brabant, ZLTO, HAS Hogeschool en Gemeente Hilvarenbeek. Studenten van alle leerjaren en van verschillende opleidingen van HAS Hogeschool doen onderzoek op weidevarkenshouderij. De opdrachten vallen binnen het programma ‘Natuurlijk Boeren’, een community van partners die willen bijdragen aan het mogelijk maken van natuurinclusieve landbouw.
   
 2. Natuurbegraven Nederland: Studenten ontwikkelen monitoringsplan voor 2 natuurbegraafplaatsen 

  Natuurbegraven Nederland biedt mensen de mogelijkheid om een eeuwigdurende laatste rustplaats te krijgen in de schoonheid van de natuur. Op dit moment heeft Natuurbegraven Nederland 3 natuurbegraafplaatsen en werken ze aan de ontwikkeling van enkele nieuwe locaties. Natuurbegraven Nederland werkt al ruim 6 jaar samen met de HAS en doet dat op verschillende manieren bijvoorbeeld via gastlessen, stages, onderwijsprojecten en afstudeeropdrachten. De intentie is om dit in ieder geval de komende 3 jaar te vervolgen. Afgelopen jaar hebben de HAS-studenten een monitoringsplan opgezet voor de natuurbegraafplaatsen in Heeze en Schaijk. Deze zijn in 2016 geopend en bestaan uit nieuwe natuur. Om de ontwikkeling van het natuurgebied te kunnen volgen, was het nodig een plan te schrijven. De studenten hebben dit gedaan en ook het gebied een periode lang gemonitord.
   
 3. NSFO: Studenten dragen met afstudeeronderzoek bij aan de ‘Internet of Sheep’ 

  NSFO (Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie) is een professionele organisatie voor schapen- en geitenfokkers. Naast verschillende activiteiten gericht op dierregistratie en diergezondheid is NSFO zeer actief in onderzoek over actuele begrippen in de sector zoals rotkreupel en wormbesmetting. NSFO heeft een vijfjarenplan opgesteld voor het project rotkreupel bij schapen. Doel van dit project is om het aantal schapen in Nederland dat kreupel loopt door rotkreupel te halveren. Binnen het vijfjarenplan vinden verschillende afstudeeropdrachten van 4e jaars studenten plaats. Op dit moment loopt ook de afstudeerproject ‘Internet of Sheep’ met als doel schapen letterlijk aan het internet te verbinden. Om schapenhouders te helpen wormbesmettingen zo beperkt mogelijk te houden, ontwikkelt de NSFO een digitaal beweidingssysteem. Studenten zijn betrokken bij de validatiestudies. 

Programma en aanmelden

Bekijk hier het programma van het HAS Year Event 2018 en meld je aan!