Student Dominique Troisfontaine spreekt op 18 november op TEDxVenlo over dyslexie

Nieuws 17 november 2016
Tedx HAS Hogeschool

“Ik hoop dat mensen zich beter kunnen inleven in waar wij elke dag tegenaan lopen en hoe we daarmee omgaan.”

Een groot podium, rood verlicht. Op het podium enorme letters in rood en wit. Achter het podium donkerblauwe gordijnen, in het midden hangt een scherm waar nu nog niets op te zien is behalve een logo. Een volle zaal, zacht geroezemoes. Er hangt een gespannen sfeer. Het is eindelijk zover. 18 november 2016. De 3e TEDxVenlo gaat zo beginnen. 13 sprekers staan te trappelen om hun verhaal te doen. Dominique Troisfontaine is er een van. De student Bedrijfskunde en agribusiness zal een verhaal vertellen over zijn dyslexie en hoe dit zijn leven tot nu toe heeft beïnvloed.

Tedx HAS Hogeschool

De speech van je leven

TED is een vierdaags evenement uit Amerika waarop mensen ‘de speech van hun leven’ mogen geven. Het evenement kreeg wereldwijd navolging met eendaagse conferenties onder de naam TEDx. Bijzonder dus dat een HAS-student als spreker mag optreden. In de aanloop naar het evenement licht Dominique vast een tipje van de sluier van zijn TED Talk op.

Hoe wordt een vierdejaars student Tedx-spreker?

“Ik had altijd al interesse in het TED-evenement in Amerika.  Al vanaf de eerste keer dat TEDx in Venlo gehouden werd, had ik de wens om als spreker op te treden. Mijn persoonlijke ervaringen met dyslexie trok altijd veel interesse van medestudenten en docenten. Ook toen ik een minor volgde in Finland heb ik er vaak over gesproken. Langzaamaan groeide het idee om dat als onderwerp voor een TED Talk te gebruiken. Ik kwam in de voorrondes terecht met andere studenten. Verschillende keren heb ik mijn verhaal gepitcht. De jury keek niet alleen of het onderwerp binnen het thema paste, maar ook of je als persoon geschikt was om een speech te houden. Na 3 rondes kreeg ik te horen dat ik het was geworden!”

Tedx HAS Hogeschool

Hoe ziet jouw TED Talk eruit?

“In de 10 minuten durende Ted Talk doorloop ik mijn hele schoolcarrière en wat de invloed van het hebben van dyslexie daarop is geweest. Ik vertel hoe ik erachter kwam en welk struikelblokken ik tegenkwam. En hoe het mijn keuzes heeft bepaald. Het is een persoonlijk verhaal waarmee ik mensen aan het denken wil zetten. Dyslexie komt immers vaak voor. Ik hoop dat mensen zich beter kunnen inleven in waar wij elke dag tegenaan lopen en hoe we daarmee omgaan.”

Je loopt ondertussen stage bij de Rabobank en gaat dit jaar afstuderen. Wat zijn je plannen?

“Ik ben binnen de bedrijfskunde vooral geïnteresseerd in de financiële kant van het verhaal. Mijn onderzoek voor de Rabobank richt zich op de ontwikkelingen in de markt op het gebied van de melkveehouderij en hoe de bank haar klanten kan ondersteunen. Na mijn stage doe ik nog een specialisatie finance operations dan ga ik afstuderen via een beroepsopdracht, hopelijk ook een opdracht in de financiële sferen. Na mijn afstuderen ben ik van plan nog een master te gaan doen aan Wageningen University. Nu zit ik nog in de studiemodus, als ik het niet doe, krijg ik er vast later spijt van.”

www.tedxvenlo.com

Bekijk hier de hele Ted Talk: