Topproject: Blauwdruk Kalveropfok maakt goede kalveropfok voor iedere veehouder mogelijk

Nieuws 18 februari 2019
HAS Hogeschool - Blauwdruk Kalveropfok

Bij deelnemende veehouders inventariseerden en analyseerden de studenten de huidige werkwijze aan de hand van de blauwdruk, om vervolgens samen met de veehouder te komen tot verbeterpunten die prioriteit verdienen op het betreffende melkveebedrijf.

Kalveren zijn de melkkoeien van de toekomst. Een succesvolle kalveropfok levert veel voordelen op: minder milieubelasting, lagere kosten en een meer duurzame melkkoe. Om in de praktijk voor elke veehouder een goede kalveropfok mogelijk te maken heeft HAS Hogeschool de afgelopen 3 jaar met Vetvice B.V., FrieslandCampina Nutrifeed, MSD Animal Health, VDK products en Agrifirm samengewerkt in het project ‘Blauwdruk kalveropfok’.

Verbeteren kalveropfok melkveehouderij

Een succesvolle kalveropfok is het resultaat van slim en gedisciplineerd werken onder optimale omstandigheden. Daarvoor is kennis nodig, maar ook een vertaling van deze kennis naar de praktijk.Een optimale opfok is een investering voor de toekomst. Reden genoeg om een uiterst belangrijke periode in het leven van een koe onder de loep te nemen. Het meerjarige project ‘Blauwdruk kalveropfok’ richtte zich op het verbeteren van kalveropfok in de melkveehouderij door het ontwikkelen en testen van een blauwdruk aangevuld met best practices, bruikbaar voor melkveehouders en de adviserende sector. De toegevoegde waarde van een meerjarig programma is dat het uit meerdere deelprojecten bestaat die op elkaar voortbouwen. Je hoeft dus niet steeds opnieuw te beginnen, maar krijgt wel de kans na afloop van elk project te evalueren en bij te sturen.

Lees het hele verhaal of download de Blauwdruk Kalveropfok