Topproject: Skills Lab Natuurlijk Boeren licht weidevarkensbedrijf Den Elshorst door

Nieuws 19 juni 2018
Den Elshorst - HAS Hogeschool

"Het is heel belangrijk dat de kansen en bedreigingen van een varkenshoederij eerst in kaart worden gebracht alvorens meer varkenshouders ermee aan de slag kunnen."

Studenten van alle leerjaren en van verschillende opleidingen van HAS Hogeschool doen onderzoek op weidevarkenshouderij Den Elshorst. Dit is het eerste bedrijf in Nederland dat van de overheid mag experimenteren met het uitscharen van varkens op andere terreinen dan die van henzelf, bijvoorbeeld in een bos of bij landerijen. In maart 2017 werd deze afspraak vastgelegd in de Green Deal Natuurinclusieve Varkenshouderij en ondertekend door het ministerie van Economische Zaken , de provincie Noord-Brabant, ZLTO, HAS Hogeschool, Gemeente Hilvarenbeek en Den Elshorst.

Den Elshorst - HAS Hogeschool

Den Elshorst won afgelopen 14 juni tijdens het HAS Year Event een HAS Award in de categorie Duurzame Samenwerking MKB. V.l.n.r Ben Bruurs en Thea Moonen van Den Elshorst, Anne Velthorst en Ursula Kirchholtes van HAS Hogeschool.

Voorbeeldbedrijf voor Nederland

Den Elshorst fungeert daarmee als voorbeeldbedrijf voor Nederland. Het doel van de Green Deal is om via onderzoek en experimenten te ontdekken waar de knelpunten liggen bij een dergelijk nieuw bedrijfsmodel en welke aanpassingen er nodig zijn zodat op termijn ook andere varkenshouders kunnen overstappen. Deze manier van varkenshouden moet nog mogelijk gemaakt worden binnen de wet- en regelgeving.

Risicoanalyse om problemen te voorkomen

Het is volgens Ursula Kirchholtes, programmaleider vanuit HAS Hogeschool, heel belangrijk dat de kansen en bedreigingen van een varkenshoederij eerst in kaart worden gebracht alvorens meer varkenshouders ermee aan de slag kunnen. Het gaat om boeren die hun varkens los willen laten lopen op terreinen die niet bij hun boerderij in de buurt zijn: de varkens zullen hun stempel op zo’n gebied gaan drukken. Samenwerking is heel belangrijk. “Een risicoanalyse is nodig om bijvoorbeeld te zorgen dat dierziekten geen kans krijgen. Bij Ben Bruurs en Thea Moonen van Den Elshorst wordt gekeken wat de risico’s en effecten zijn en welke maatregelen ingezet kunnen worden om problemen te voorkomen.”

Lees hier het hele verhaal

Dit verhaal gaat over een van onze topprojecten: projecten waar we trots op zijn en die we daarom graag aan de buitenwereld laten zien.