Topproject: Studenten doen onderzoek naar proces rondom Plan Perkpolder

Nieuws 7 juni 2019
HAS Hogeschool

Het doel van het onderzoek was uitvogelen wat er in het proces rondom het project de afgelopen jaren beter had gekund en advies geven over hoe zaken in de toekomst aan te pakken.

Een groep van 6 vierdejaars studenten van de opleiding Management van de Leefomgeving van HAS Hogeschool deed afgelopen voorjaar voor de Stichting Schone Polder onderzoek naar ‘Plan Perkpolder’. Het doel van het onderzoek was uitvogelen wat er in het proces rondom het project de afgelopen jaren beter had gekund en advies geven aan onder meer de gemeente Hulst over hoe zaken in de toekomst aan te pakken. Een echte uitdaging, want Plan Perkpolder heeft in de regio heel wat voeten in de aarde gehad. Het rapport werd volgens Perry van Kerkhoven, HAS-docent en begeleider van de studenten, door Stichting Schone Polder én de gemeente Hulst positief ontvangen.
Voormalige veerhaven ontwikkelen

“Op 15 maart 2003 voer vanuit de veerhaven in Hulst de laatste veerboot van Perkpolder naar Kruiningen”, vertelt Perry. “Daarvoor in de plaats kwam de Westerscheldetunnel. De gemeente wilde van de voormalige veerhaven van Perkpolder een levendig gebied maken met een hotel, een golfbaan, een bungalowpark en een jachthaven. Het project Plan Perkpolder werd een slepende procedure en in 2019 is het gebied nog steeds niet ontwikkeld. In het proces ging van alles mis: zo werd er niet geluisterd naar bewoners, behartigde de gemeente hun belangen niet en dreef een wethouder ondanks allerlei bezwaren zijn zin door. Ook zat er in het plan een onderdeel om de polder op te hogen met vervuilde grond. Hier protesteerde Stichting Schone Polder met succes tegen.”

Lees het hele verhaal