Topproject: Studenten doen onderzoek voor nieuw productievoedselbos in Schijndel

Nieuws 1 juni 2018
Voedselbos - HAS Hogeschool

Studenten van HAS Hogeschool gaan in de komende jaren nauwlettend in de gaten houden hoe het voedselbos in Schijndel zich ontwikkelt en welke conclusies daar uit kunnen worden getrokken.

Op drie percelen van samen 20 hectare in Schijndel (gemeente Meierijstad) ontstaat in de komende jaren het grootste productievoedselbos van Nederland. Met de aanleg wordt in het najaar gestart. Het agrarische voedselbos is een initiatief van de stichting Voedselbosbouw Nederland en wordt gerealiseerd op gronden van Groen Ontwikkelfonds Brabant. Studenten van HAS Hogeschool gaan onderzoek doen naar de ontwikkeling van het voedselbos. Het lectoraat Innovatief Ondernemen met Natuur is daar nauw bij betrokken. De kennis wordt actief gedeeld met ondernemers en organisaties die elders vergelijkbare initiatieven willen realiseren.

Hoe ontwikkelt het bos zich?

Een agrarisch voedselbos van deze omvang is in Nederland nog niet gerealiseerd. Om die reden is ook HAS Hogeschool een van de partners. Studenten van HAS Hogeschool gaan in de komende jaren nauwlettend in de gaten houden hoe het voedselbos in Schijndel zich ontwikkelt en welke conclusies daar uit kunnen worden getrokken. “We kijken mee hoe het ecologisch en economisch gaat en spelen adviserende rol”, vertelt lector Erwin van Woudenberg van het lectoraat Innovatief Ondernemen met Natuur.

Uitdaging voor de sector

Niet alleen voor het voedselbos is dit belangrijk, maar ook voor het onderwijs. Erwin: “Het is belangrijk voor HAS Hogeschool om van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Er staat de sector nogal wat uitdagingen te wachten en of de huidige intensivering van landbouw hét toekomstbeeld zal zijn in Nederland, valt te betwijfelen. Ik denk eerder aan een combinatie van intensieve en extensieve landbouw. Het is voor een goede aansluiting van de onderwijsprogramma’s op het werkveld dus noodzakelijk goed te weten hoe dit gehele veld zich ontwikkelt.”  

Lees hier het hele verhaal

Dit verhaal gaat over een van onze topprojecten: projecten waar we trots op zijn en die we daarom graag aan de buitenwereld laten zien.