Topproject: Studenten onderzoeken mogelijkheden opzetten pilotfarm in Azerbeidzjan

Nieuws 17 juli 2019
HAS Hogeschool

Het ministerie van Landbouw in Azerbaijan wil pilotfarms starten als onderdeel van de ontwikkeling van de landbouw in het land.

Suze van Paassen en Remie Sturme – beiden net afgestudeerd aan de Engelstalige opleiding Business Management in Agriculture & Food – werkten afgelopen half jaar aan een bijzonder afstudeeronderzoek: het in kaart brengen van de mogelijkheden voor het opzetten van een pilotfarm in Azerbeidzjan. Suze presenteerde hun project tijdens de eerste editie van GROW, een evenement dat op 23 mei werd gehouden op de Brightlands Campus Greenport Venlo. De studente kreeg veel bekijks en dus willen we wel eens weten wat dat nu eigenlijk is, een pilotfarm en waarom die in Azerbeidzjan komt te staan.

Handelsmissie vanuit provincie Limburg

De aanleiding voor het project was de deelname van begeleider en HAS-docent Peter van Gastel aan een handelsmissie vanuit de provincie Limburg naar Azerbeidzjan. “In dit land liggen veel kansen op het gebied van agrofood”, legt Peter uit. “Nederlandse bedrijven en overheid gingen ernaartoe om te kijken wat er speelt. Ik raakte er in gesprek met de Nederlandse Martis van Splunter die bij het Azerbeidzjaanse ministerie van Landbouw werkt en fungeert als bemiddelaar tussen de overheid en lokale boeren. Hij vertelde dat hij pilotfarms wil starten als onderdeel van de ontwikkeling van de landbouw. En zo ontstond het idee om studenten in te schakelen bij het verkennen van de mogelijkheden daarvoor.”

Lees het hele verhaal