Daan van Vugt van Recycold

Recycold: oplossing voor logistiek proces gekoelde producten

Topproject

In de retail is een enorme verschuiving gaande richting het online bestellen en laten bezorgen van artikelen, ook gekoelde producten. Dit laatste brengt een grote logistieke uitdaging met zich mee, onder meer omdat koelwagens heel duur zijn in gebruik. Daan van Vugt onderzocht dit probleem voor zijn afstuderen en zo werd Recycold opgericht. Het begon allemaal met een beroepsopdracht voor online supermarkt Vershuys.

Gekoelde producten efficiënt vervoeren

“Vershuys wilde onderzoek doen naar de mogelijkheden om gekoelde producten op een efficiëntere   en goedkopere manier te vervoeren”, vertelt Daan. “Samen met 1 collega-student ging ik voor ons afstuderen op zoek naar nieuwe ideeën. We zochten vooral naar een oplossing om gekoelde artikelen in een gewone bestelwagen te vervoeren. Nu gebeurt dit vaak met dure koelboxen die ook weer mee retour genomen moeten worden. We wilden een concept uitwerken voor een box die je eenmalig kunt te gebruiken.”

recycold

Duurzaam karton

Daan en zijn medestudent ontwikkelden een koelbox van duurzaam karton. “Dit was een halve oplossing: de box zelf was duurzaam en kon je als consument bij het oud-papier doen, maar de koelmatten die erin zaten waar duur en slecht voor het milieu.” Na zijn afstuderen bleef Daan in contact met het projectteam, gegrepen door het idee van een duurzame en betaalbare koelbox. Ook HAS Hogeschool bleef bij het project betrokken als kennispartner in de persoon van Luite Snijder.

Alternatief voor dure koelmat

Er ontstond een nieuwe opdracht: onderzoeken of er een bruikbaar alternatief te ontwikkelen is voor de te dure koelmat. “We deden veel materiaalonderzoek”, verklaart Daan. “We richtten ons in eerste instantie op het produceren van biobased kunsstoffen, maar dit bleek nog niet rendabel te zijn. Normaal kijk je bij biobased stromen naar nieuwe materialen, maar wij besloten juist te kijken naar wat er al is en hoe we dat zo goed mogelijk kunnen inzetten. In papier vonden we uiteindelijk de oplossing.”

Start-up Recycold

“Papier is ecologische verantwoord en heeft een duurzame uitstraling”, vervolgt Daan. “De consument weet hoe hij het apart kan inzamelen. Vervolgens hebben we een nieuwe gel ontwikkeld die in aanraking mag komen met voeding en die zijn we nu aan het testen in combinatie met de kartonnen koelbox. Inmiddels is het concept verankerd in de start-up Recycold waar ik in dienst ben en het is mijn missie om deze nieuwe koelbox zo efficiënt en duurzaam mogelijk te maken.”

HAS blijft betrokken

Daan heeft veel vertrouwen vanuit de markt. Dit werd recentelijk bevestigd door het winnen van de Blue Pitch: een pitch uitgeschreven door het Blue Innovation Center en gesponsord door de Rabobank en Limburgse investeerders. Ook HAS Hogeschool blijft graag betrokken. Luite: “Normaal stopt de betrokkenheid voor ons na afronding van een beroepsopdracht. Het is leuk om nu door te gaan totdat er een marktintroductie komt. Dat is nieuw voor de HAS en daar doen wij nieuwe kennis mee op.”

Meer informatie

http://blue-engineering.nl/daan-van-vugt-wint-blue-pitch/

Contactpersoon HAS Hogeschool

Luite Snijder
088-38903835
L.Snijder@has.nl