Binnen de onderzoekslijn ‘Innovatieve Biomonitoring in IPM’ implementeert Bruce samen met studenten moderne monitorings- en detectietechnieken in de wereld van de plaagdierbeheersing. Deze onderzoekslijn richt zich op het implementeren van moderne monitoringstechnieken, voornamelijk automatische beeldherkenning en environmental DNA (eDNA), binnen sectoren die te maken hebben met de beheersing van plaagdieren.
Dit betreffen zowel bestrijdingsbedrijven, die zich bezig houden met de bestrijding en preventie van plagen van onder andere ratten en muizen, kakkerlakken, bedwantsen, papiervisjes en mieren, als producenten van voedingsmiddelen die last hebben van verschillende insecten- en mijtensoorten die voor economische schade zorgen.
Effectieve bestrijding
Een vroege detectie en correcte identificatie van de plaagsoorten is essentieel voor een effectieve bestrijding, waarbij het gebruik van chemische middelen tot een minimum wordt beperkt. Dit vergt echter expertise en/of kost veel tijd, terwijl de consequenties van een verkeerde determinatie aanzienlijk kunnen zijn.
Door ervoor te zorgen dat monitoringstechnieken zoals automatische beeldherkenning en eDNA analyse toepasbaar zijn binnen deze sectoren, wordt de noodzaak van expertise en de tijdsinvestering verlaagd. Bij automatische beeldherkenning wordt software getraind om soorten of soortgroepen op foto’s of video’s te herkennen. Bij eDNA-analyses wordt onderzocht of het DNA van doelsoorten in de omgeving aanwezig is.
Hierbij hoeft de doelsoort zelf niet aangetroffen te worden, waardoor het ook mogelijk is om bij kleine populaties aan te tonen of een plaagsoort aanwezig is.
Toepassing automatische beeldherkenning
De vraag naar de toepassing van automatische beeldherkenning bij plaagsoorten neemt gestaag toe. We zijn bij meerdere projecten betrokken waarbij we bijvoorbeeld onderzoeken hoe een val verbeterd kan worden om de fotokwaliteit verhogen of onderzoeken welke soorten wel of niet onder bepaalde omstandigheden herkend kunnen worden.