1. Home
  2. Onderzoek
  3. Gezonde voedselproductie

Onderzoeksgroep Gezonde voedselproductie

De onderzoeksgroep Gezonde voedselproductie draagt bij aan de ontwikkeling van voedselsystemen met respect voor mens, dier en planeet. We werken aan de verduurzaming van de huidige landbouw en voedselketens, en ondersteunen tegelijkertijd de transitie naar nieuwe voedselsystemen.

gezonde voedselproductie

We kijken hierbij op verschillende schaalniveaus: we onderzoeken het systeem, maar zoomen ook in op plant en dier en houden in het vizier dat de ondernemer een boterham kan blijven verdienen. Onderzoek naar data gedreven productie, alternatieve eiwitten, dierenwelzijn, voedselsystemen, businessmodellen en het sluiten van kringlopen dragen bij aan een duurzame toekomst.

Maatschappelijke opgaves

We dragen bij aan het oplossen van de volgende maatschappelijke opgaves:

  • Een duurzaam, gezond en rechtvaardig voedselsysteem met voldoende veilig en betaalbaar voedsel geproduceerd binnen de planetaire en sociale grenzen
  • Het vergroten van gezondheid en welzijn van mens en dier zonder de leefomgeving aan te tasten
  • Een vitaal platteland, met behoud van boerenstand en versterking van natuur

Over de onderzoeksgroep

Doelen

In 2030 heeft de onderzoeksgroep het volgende bereikt: 

  • HAS green academy is in Zuid-Nederland hét expertisecentrum voor toegepast en praktijkgericht onderzoek op het thema gezonde voedselproductie. We hebben in samenwerking met andere kennisinstellingen en onderzoeksgroepen van de HAS strategische allianties gevormd met overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
  • We hebben stappen gezet in de verduurzaming van de huidige productiesystemen. De ondernemer heeft perspectieven op een gezonde toekomst. Het dierenwelzijn is verbeterd en de milieubelasting verminderd.
  • We hebben transitiepaden naar nieuwe voedselsystemen verder ontwikkeld, uitgedragen en geïmplementeerd.
  • We hebben de uitkomsten en nieuwe inzichten geïntegreerd in opleidingen en cursusaanbod.
Onderzoekslijnen

Voor deze onderzoeksgroep hebben we twee onderzoekslijnen met onderliggende onderzoeksvragen vastgesteld waarbinnen gericht en intensief onderzoek gedaan wordt:

Onderzoekslijn 1: Verduurzaming
Verduurzaming en ontwikkeling van huidige productiesystemen

Hoe kunnen we de huidige systemen verduurzamen en hoe kunnen we de kringlopen sluiten in alle fases van de voedselketen? Hoe kan monitoring van plant en dier door middel van  sensoren en datascience-technieken bijdragen aan verhoging van duurzaamheid, dier- en plantgezondheid en dierenwelzijn? Hierbij is ook aandacht voor andere gehouden dieren zoals gezelschapsdieren en proefdieren en voor planten die niet gericht zijn op het produceren van voedsel, zoals boom-en sierteelt en biobased materialen.

Onderzoekslijn 2: Transitie
Het voedselsysteem van de toekomst

Hoe kunnen we zorgen voor een duurzaam, gezond en rechtvaardig voedselsysteem? Welke transities in het systeem zijn hier voor nodig? Hoe draagt een eiwittransitie bij aan het systeem van de toekomst, en welke stappen kunnen we daar voor zetten?

Betrokken lectoraten
Gerelateerde opleidingen

Projecten

  • Waterlinzen

    Duurzame eiwitten: eendje meer

    HAS green academy werkt aan een onderzoek naar een optimale en duurzame teelt van waterlinzen (eendenkroos) in Nederland, inclusief de verwerking in voedingsproducten. Dit project wordt uitgevoerd samen met verschillende kennisinstellingen en MKB-bedrijven met als doel om waterlinzen op een rendabele manier naar de consument te brengen.

  • NWA-transitie

    Transitie naar een duurzaam voedselsysteem

    Onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda werkt een breed consortium aan het 3-jarige programma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’. HAS green academy is vanuit het lectoraat Future Food Systems penvoerder.

  • Cellulaire eiwitten

    Duurzame productieketens voor cellulaire eiwitten

    Een publiek-privaat consortium heeft Nederlandse PPS-toeslag ontvangen voor een meerjarig project over het gebruik van microbiële biomassa om functionele, eiwitrijke ingrediënten te maken voor de duurzame productie van voedsel. Het lectoraat Eiwittransitie in voeding werkt namens HAS green academy aan dit project.

  • food waste

    ZERO Food Waste Challenge

    Het lectoraat Design Methoden in Food is aanjager van de ZERO Food Waste Challenge dat als doel heeft hbo-studenten bewustmaken van voedselverspilling in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie. De live kick-off van de editie van 2023 vond plaats op 12 september 2023 om 18.45 uur.

  • insecten

    Safe insects

    Het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie verzamelt met dit project gegevens over voedselveiligheid om de toepassing van wettelijk verboden organische reststromen als substraat voor insectenkweek mogelijk te maken.

  • Microbiële contaminanten

    Microbiële contaminanten in plantaardig voedsel

    Het lectoraat Eiwittransitie in voeding is namens HAS green academy partner in een publiek-privaat consortium dat werkt aan een meerjarig project gericht op het onderzoeken van de potentiële voedselveiligheids- en kwaliteitsrisico's van microbiële contaminanten in plantaardige voedingsproducten.

  • Kefir

    Bio-purificatie van plantaardige eiwitten

    HAS green academy werkt via het lectoraat Eiwittransitie in voeding aan een project dat bio-purificatie-technieken ontwikkelt op basis van fermentatie. Met fermentatie kun je yoghurt, brood en bier maken, maar het kan breder worden toegepast in de voedselproductiedoor verschillende microbiële culturen te gebruiken.

  • Smaaktextuur

    Flavour & Texture

    Een consortium uit de hele voedselproductieketen werkt aan een project over het oplossen van smaak-en textuurproblemen van plantaardige voedsel. De resultaten zorgen voor een positievere smaakbeleving bij het eten van plantaardige vlees- en zuivelvervangers. Het lectoraat Eiwittransitie in voeding werkt namens HAS green academy aan dit project.

  • varken

    Gezondheid en klimaat van varkens

    Het lectoraat Precision Livestock Farming doet onderzoek naar het klimaat en de gezondheid van vleesvarkens. De focus ligt op het verzamelen van data, de inzet van nieuwe technieken en best practices.

  • Kennis voor verdienvermogen

    Kennis voor verdienvermogen

    Lectoraatgroep Future Food Systems participeert in het project Kennis voor verdienvermogen. Dit project richt zich op de kritische succesfactoren voor verdienvermogen van kringlooplandbouw en het berekenen van de impact daarvan op het verdienvermogen.

  • koe

    Onderzoek early-warningsysteem MKZ

    Studenten van HAS green academy en Avans Hogeschool hebben samen met onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research een computer geleerd om symptomen van mond-en-klauweer (MKZ) te herkennen op pasfoto’s van koeien. Dit deden zij in een afstudeeropdracht en opvolgend minorproject.

  • koe-qr

    Minor Data Science in Agrifood

    In de Minor Data Science in Agrifood werken studenten samen aan het toepassen van datascience in de plant-, dier of leefomgeving. Het lectoraat Precision Livestock Farming is nauw betrokken.

  • koe

    Beeldanalyse en gezondheid van melkkoeien

    In een meerjarenproject onderzoekt het lectoraat Precision Livestock Farming samen met Wageningen BioVeterinary Research de relatie tussen warmtefoto’s en kreupelheden bij melkkoeien.

  • Ontmoeten

    Ruimte voor landbouw- en voedseltransitie

    Lectoraatgroep Future Food Systems richt zich in het project Ruimte voor landbouw- en voedseltransitie op ontmoetingen tussen vernieuwers en de gevestigde orde als het gaat om de transitie naar een duurzaam voedselsysteem en hoe zij hierin samen op kunnen trekken.

  • kuiken

    Welzijn en gezondheid bij vleeskuikens

    Doel van KIEM-project ‘Slimme sensoren voor welzijn vleeskuikens’ van het lectoraat Precision Livestock Farming is het monitoren van gezondheid en welzijn met behulp van slimme sensoren in de vleeskuikenstal.

  • koe

    Ademlucht en pensgezondheid bij melkkoeien

    In een langlopend project bekijkt het lectoraat Precision Livestock Farming samen met Courage of het mogelijk is om in uitgeblazen lucht van melkkoeien vluchtige vetzuren, methaan of aceton te bepalen.

  • varken

    Varkensgeluid, stress en gezondheid

    In samenwerking met NoldusIT, Connecting Agri&Food en Fontys Venlo heeft het lectoraat Precision Livestock Farming onderzoek gedaan naar varkensgeluid in de stal en gedrag en gezondheid van varkens.

  • Masterclass Expeditie Toekomst

    Masterclass Expeditie Toekomst

    Hoe denken jongeren over de toekomst van voedsel, landbouw en leefomgeving? Het lectoraat Future Food Systems organiseerde net voor de zomer van 2022 de vijfdaagse masterclass Expeditie Toekomst over dit onderwerp.

Neem contact op