SEAD-West
Looptijd: 1 januari 2018 – 31 maart 2023
Status: Loopt
Contactpersoon: Peter van Oene (projectleider) en Erno Bouma
Partners: HAS green academy, Yuverta, Aeres Hogeschool, Q-point, University of Rwanda, Mott Macdonald, Holland Greentech, Rwanda Development Board, MSM
Doelstellingen
De doelstelling van het project is bij te dragen aan de tweede duurzame ontwikkelingsdoelstelling: een einde maken aan de honger (SDG-2).
Het project zal bijdragen aan de volgende langetermijneffecten:
-ondervoeding verminderen
-landbouwgroei bevorderen
-ecologisch duurzame voedselsystemen creëren
Op middellange termijn zal het project bijdragen tot het volgende effect:
-onderwijssysteem (TVET/HE) is van goede kwaliteit, relevant en toegankelijk (SDG 4)
-partnerschappen tussen personen en organisaties zijn inclusief en duurzaam (SDG 17)
-organisaties die belangrijk zijn voor (sectorale) inclusieve ontwikkeling van partnerlanden worden versterkt door instroom van verbeterde arbeidskrachten.
Inhoud
Waar SEAD zich richt op de waardeketens voor pluimvee, zuivel, tuinbouw en aardappelen in de noordelijke, oostelijke en zuidelijke provincies, draagt dit SEAD-West project bij aan de voedselzekerheid in Rwanda door het versterken van technisch en beroepsonderwijs waardoor geïntegreerde voedselketens kunnen worden ontwikkeld rond de waardeketens voor tuinbouw, zuivel en pluimvee in de westelijke provincie.
Op basis van de ervaringen en inzichten die in het SEAD-project zijn opgedaan, zal SEAD-West nieuwe partnerschappen opzetten en bestaande versterken om de ontwikkeling van agrarische waardeketens te stimuleren via 1) curriculum (her)ontwikkeling en loopbaanadvies voor formele studenten, 2) gerichte vaardigheidstrainingen voor boeren en verleners van voorlichtingsdiensten en 3) toegepast onderzoek en activiteiten die bijdragen tot innovaties in de waardeketens.
Ook zorgt het voorstel voor gelijke kansen, relevantie voor de arbeidsmarkt en versterking van het beheer van de ketenactoren met het oog op duurzaamheid. Een sterke focus in het SEAD-West project ligt op het samenbrengen van de triple helix partners (onderwijs, particuliere sector en overheid) in een STIC (Service, Training en Innovatie Centrum) om 1) de economische resultaten van de waardeketens van het project te versterken, 2) de Nederlandse particuliere landbouwsector te ondersteunen en 3) mogelijkheden te bieden voor samenwerking tussen partners buiten de reikwijdte van het project.
Om SEAD-West met succes uit te voeren, werden aan beide zijden consortia opgericht om de beschikbaarheid van de vereiste expertise te garanderen en synergieën te creëren met relevante projecten en netwerken, zoals SEAD, HortInvest en Water4Growth.