Masterclass Expeditie Toekomst
Hoe denken jongeren over de toekomst van voedsel, landbouw en leefomgeving? Het lectoraat Future Food Systems organiseerde net voor de zomer van 2022 de vijfdaagse masterclass Expeditie Toekomst over dit onderwerp.
Het lectoraat Future Food Systems werkt aan interventiestrategieën en nieuwe businessmodellen die de transitie naar duurzame voedselsystemen versnellen. Zo draagt het lectoraat bij aan impact op de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties, zowel nationaal als internationaal.
Het doel van het lectoraat Future Food Systems is het versnellen van de transitie naar duurzame voedselsystemen. Verduurzaming alleen is niet voldoende: er is een transitie nodig in de manier waarop voedsel geproduceerd, gewaardeerd en geconsumeerd wordt. Het lectoraat werkt zowel aan interventiestrategieën als aan nieuwe businessmodellen.
Voedsel is een belangrijk onderdeel van onze cultuur en ons welbevinden, maar voedsel is ook gerelateerd aan urgente en mondiale duurzaamheidsopgaven:
Een recente schatting geeft aan dat de maatschappelijke kosten voor gezondheid, economie en milieu van het mondiale voedselsysteem 12 biljoen dollar bedragen – 20% meer dan de marktwaarde van voedselsystemen (Pharo et al, 2019). Daarom is duidelijk dat verduurzaming van het huidige voedselsysteem niet voldoende is. Als we de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties willen halen, is er een transitie nodig in de manier waarop voedsel wordt geproduceerd, gewaardeerd en geconsumeerd wordt.
Bij het lectoraat Future Food Sysyems staan 3 samenhangende pijlers centraal:
Bekijk alle rapportages, samenvattingen en artikelen van projecten van het lectoraat in Greeni
Project: Ruimte voor landbouw- en voedseltransitie
Rapporten
Wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken
Conferentiebijdragen
Project: IMPACT Lectoraat Nieuwe Businessmodellen
Rapporten
Wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken
Conferentiebijdragen
Overige wetenschappelijke publicaties
Structurele samenwerkingspartner is de Transitiecoalitie Voedsel, een netwerkorganisatie met ruim 200 leden uit bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden (steden, provincies, landelijk). Missie is transitie naar een duurzaam voedselsysteem: gezonde mensen op een gezonde planeet.
Lector Frederike Praasterink is penvoerder van een NWA Consortium ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’ bestaande uit ruim 35 partners uit universiteiten, hogescholen en werkveldpartijen. Dit programma is in maart 2021 gestart en loopt tot 2025.
Zij bekleed tevens enkele maatschappelijke rollen:
Lector PJ Beers geeft leiding aan het project 'Kennis voor Verdienvermogen: Cash naar de Kringloop,' een samenwerking van HAS Green Academy, Hogeschool Van Hall Larenstein, Hogeschool Inholland, Aeres Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Windesheim. Praktijkpartners zijn onder meer: ZLTO, Rabobank, Flynth, ABAB en vele anderen.
Daarnaast participeert de lectoraatsgroep onder PJ's leiding in het project CropMix, een NWA-project van Wageningen Universiteit en tal van andere onderzoeks- en praktijkpartners, gericht op het onderzoeken en versterken van allerlei vormen van gemengde teelten, zoals strokenteelt, voedselbossen en pixelfarming.
PJ is voorzitter van de Green Protein Alliance, een vereniging van producenten van plantaardige eiwitten en hun partners, die streeft naar een plantaardiger dieet.