De afgelopen jaren is de belangstelling van consumenten voor plantaardige voedingsopties toegenomen, wat heeft geleid tot een (gedeeltelijke) overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten. De Britse Vegan Society voorspelt bijvoorbeeld dat de markt voor plantaardige melkalternatieven tussen 2020 en 2025 met ongeveer 17% per jaar zal groeien, terwijl de consumptie van veganistische kaas met 13% per jaar zal toenemen.
Het toegenomen gebruik van plantaardige eiwitten gaat echter gepaard met een aantal uitdagingen, omdat plantaardige eiwitten vaak verbindingen bevatten die onaangename smaken kunnen veroorzaken in eindproducten - zoals hexanal uit eiwitten op basis van peulvruchten, dat een merkbare 'bonensmaak' veroorzaakt.
Het kan erg moeilijk - zo niet onmogelijk - zijn om deze ongewenste stoffen volledig te verwijderen met conventionele voedselverwerkingsmethoden zoals filtratie en/of chemische verwerking. Bovendien strookt het uitgebreide gebruik van chemische additieven niet echt met de visie van plantaardige voeding als een natuurlijke, gezonde en duurzame optie.