Consumer Behaviour Lab

Het lectoraat Design Methoden in Food ontwikkeld in samenwerking met bedrijf Bamboo Brands het Consumer Behaviour Lab. Deze samenwerking richt zich op het creëren van voorspellingsmethoden die niet alleen consumentintenties vastleggen, maar ook hun werkelijke keuze- en koopgedrag meten. Het doel is om de ‘intention-behaviour gap’ in food innovaties te overbruggen met name voor startups en scale-ups met een gezonde e/o duurzame voedselinnovatie.

Het ontstaan van het CBL

Het Consumer Behaviour Lab (CBL) is een samenwerking van Bamboo Brands en het lectoraat Design Methoden in Food en is ontstaan vanuit een gezamenlijke interesse in het overbruggen van de intention-behaviour gab bij voedselkeuzegedrag. Veel mensen hebben de intentie om gezondere en duurzamere keuzes te maken, maar hun werkelijke gedrag komt hier vaak niet mee overeen. Het CBL wil deze kloof dichten door methoden te ontwikkelen die zich richten op het daadwerkelijke gedrag van consumenten op het moment en de plek van hun keuze, in plaats van enkel op intenties die vaak via enquêtes en interviews worden verzameld.

Het doel van het CBL is het ondersteunen van start-ups en scale-ups die voedselinnovaties op de markt willen brengen, door innovatieve meetmethoden aan te bieden die consumentengedrag nauwkeurig voorspellen. Deze methoden helpen bedrijven om hun innovatieprocessen effectiever en duurzamer in te richten. Door gefundeerdere inzichten in consumentengedrag te bieden, kan het CBL het marktsucces van voedselconcepten vergroten en uiteindelijk voedselverspilling verminderen.

De rol van HAS green academy en het lectoraat

Het lectoraat Design Methoden in Food van HAS green academy, vervult een belangrijke rol binnen het Consumer Behaviour Lab. Het lectoraat brengt diepgaande kennis in op het gebied van consumentengedrag en innovatieonderzoek door binnen het CBL te focussen op het ontwikkelen van methoden die gedrag meten tijdens het daadwerkelijke keuzemoment. Dit zorgt voor een realistischer beeld van consumentengedrag en biedt bedrijven een betere basis om hun innovaties te toetsen.

Binnen het Consumer Behaviour Lab werken studenten van de HAS actief mee aan verschillende vraagstukken. Dit biedt hen de kans om waardevolle praktijkervaring op te doen in consumentengedrag en onderzoeksmethoden binnen de voedingsindustrie. Door deze directe betrokkenheid worden hbo-studenten voorbereid op hun toekomstige carrière, terwijl zij tegelijkertijd bijdragen aan innovatieve oplossingen voor de uitdagingen binnen het CBL.

Onderzoeken binnen het CBL

De eerste concrete dienst van het CBL is het Ontdek Onderzoek. Met deze tool kunnen ondernemers hun foodconcepten testen op de uiteindelijke verkooplocatie, nog vóór introductie in de supermarkt of horeca. Na het maken van hun keuze worden consumenten gevraagd naar hun motieven, zodat bedrijven inzicht krijgen in de aantrekkingskracht van hun product. Dit proces biedt een realistischer beeld dan bijvoorbeeld de traditionele “mom-test”, waarbij ondernemers feedback vragen aan bekenden die vaak positief reageren. Door deze eerlijke feedback kunnen bedrijven de potentie van hun product beter inschatten.

Daarnaast wordt onderzocht hoe de methode van “eye-tracking glasses” kan worden ingezet om een vóór-selectie te maken van de meest effectieve verpakkingen voor voedselinnovaties.

De verwachte resultaten en de impact op voedselverspilling

De verwachtingen voor het CBL zijn hoog. Door beter inzicht te krijgen in het werkelijke keuzegedrag van consumenten, kunnen start-ups en scale-ups hun innovatieprocessen optimaliseren. Dit vergroot de slagingskans van nieuwe voedselproducten en helpt voedselverspilling te verminderen: volgens de FAO komt 9% van alle voedselverspilling voort uit mislukte innovaties.

Het CBL werkt samen met financieringspartijen zoals de coöperatieve Rabobank en ontwikkelmaatschappijen zoals LIOF en Impuls om diensten als het Ontdek Onderzoek zo breed mogelijk beschikbaar te maken.

Bekijk hier de website van het Consumer Behaviour Lab

Neem contact op

Dit project wordt mogelijk gemaakt door

Gerelateerde lectoraten

  • design-methoden

    Lectoraat Design Methoden in Food

    Het lectoraat Design Methoden in Food doet onderzoek naar design methoden die binnen het hbo gebruikt kunnen worden en resulteren in nieuwe ontwerpen voor gezond en duurzaam voedselkeuzegedrag. Denk daarbij aan voedselproducten, verpakkingen en communicatieuitingen, maar ook aan compleet nieuwe voedselomgevingen en voedselsystemen.