Omdat plantaardige eiwitvervangers niet dezelfde functies bieden als caseïne, heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een project opgezet om diervrije caseïne te ontwikkelen
Diervrije melkeiwitten
Melkeiwitten produceren zonder koeien. Dat is het doel van dit onderzoeksprogramma. In plaats van melk gebruiken we gist om een duurzame en diervrije eiwitvervanger te creëren met dezelfde voedingswaarde en structuur als melk. We onderzoeken ook hoe deze nieuwe eiwitbron op een verantwoorde manier in de samenleving kan worden ingebed.
Melk en zuivelproducten van koeien zijn belangrijke eiwitbronnen in de huidige samenleving. In de komende jaren wordt verwacht dat de vraag naar eiwitten wereldwijd sterk zal stijgen, door de groei van de wereldbevolking en toenemende welvaart. Tegelijkertijd worden de zorgen over de milieueffecten van de melkveehouderij, die veel hulpbronnen vereist en voor uitstoot zorgt, groter. Vanwege de urgentie van klimaat- en milieubescherming lanceerde de Europese Commissie in 2020 de "Farm to Fork"-strategie. Het doel van deze strategie is om de impact van voedselsystemen te verminderen en zo de EU klimaatneutraal te maken tegen 2050.
Caseïne
Ongeveer 80% van de eiwitten in koemelk bestaat uit caseïne. Deze eiwitten bevatten essentiële aminozuren en worden geassembleerd in micellen, een structuur die uniek is voor eiwitten in dierlijke melk. Deze structuur is belangrijk voor de verwerking van zuivel, omdat het essentieel is voor het stremmen en het verkrijgen van een zachte textuur in producten zoals kaas en yoghurt. Naast voedsel wordt caseïne ook gebruikt voor andere toepassingen, zoals lijmen, verven en kunststoffen.
Project
Resultaten
Het doel is een product te maken met dezelfde eiwitstructuur, maar met een veel lagere impact op het milieu.
Ook het analyseren van de milieuwinst van caseïne uit gist in vergelijking met melkcaseïne, en het onderzoeken van mogelijke optimalisaties voor de productie van caseïne op basis van gist staan op het programma.
Rol van HAS green academy
Het consortium, bestaande uit onderzoekers, bedrijven en andere belanghebbenden uit Nederland, buurlanden, maar ook Colombia en Canada, is verdeeld in acht onderzoekroutes met verschillende onderwerpen en taken. HAS leidt de onderzoekroute die zich richt op de duurzaamheid en economische haalbaarheid van caseïneproductie op basis van gist.
Consortiumleden:
Wageningen Food & Biobased Research Food Quality and Design Physics and Physical Chemistry of Foods Philosophy Marketing and Consumer Behaviour, Technical University Eindhoven, Those Vegan Cowboys, Stuurgroep LIB (landbouw innovatieplatform Brabant), Alpina, Lallemand, TransFarm Factory, Ridiculicious
Publicaties
Sustainability and opportunities of animal-free caseins , B.Sc thesis
Uitreiking Rachel Carson afstudeerprijs 2023 aan HAS studenten Carola Löh & Rik Buiting
Investigating environmental benefits of yeast-based casein production, B.Sc thesis
https://www.universiteitvannederland.nl/college/eindelijk-gelukt-echte-kaas-zonder-koemelk