Om de huidige wereldbevolking te kunnen voorzien van duurzame eiwitten is er een transitie gaande, van minder dierlijk eiwit naar meer plantaardig eiwit. Het liefst worden deze eiwitten dan ook geput uit lokale bronnen. Waterlinzen kunnen hier een grote rol in spelen, voornamelijk vanwege de hoge nutritionele waarde en een relatief snelle en gemakkelijke kweek. Waterlinzen zijn van zichzelf een zeer eiwitrijk gewas en hebben hierdoor een vergelijkbaar eiwitpotentieel als peulvruchten, zoals erwt, faba, en mogelijk zelfs soja. Bovendien zijn Waterlinzen rijk aan RuBisCo, een eiwit dat rijk is aan essentiële aminozuren.
Om de nog niet bestaande grootschalige teelt van waterlinzen in Nederland te stimuleren, wordt er in dit project aan 4 thema’s gewerkt. In werkpakket 1 wordt de business case en LCA rondom de teelt onderzocht door het opzetten van een pilot-schaal productiesysteem. Vervolgens wordt er in werkpakket 2 gekeken naar rendabele droog technieken en verschillende methoden om de (sensorische) kwaliteit van de biomassa te verbeteren.
In werkpakket 3 worden de nutritionele en functionele eigenschappen van waterlinzen onderzocht, waarbij ook verschillende applicatie mogelijkheden worden verkend in hoogwaardige voedingsproducten. Het laatste werkpakket (4) richt zich voornamelijk op kennisdisseminatie. Het ventileren van alle ontwikkelingen rondom deze praktijkrelevante innovatie is van groot belang zodat de maatschappij optimaal meekrijgt dat waterlinzen een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de actuele transitievraagstukken waar Nederland voor staat.