Eiwit van Columbus

Peulvruchten, zoals veldbonen en lupine, zijn belangrijk voor de eiwittransitie en dragen bij aan duurzame landbouw. Een sterker businessmodel ontwikkelen voor de teelt van Nederlandse peulvruchten, is dan ook het doel van dit tweejarige onderzoeksproject van bedrijven en hogescholen.

Om de klimaatdoelstellingen van Nederland en de EU te behalen, is naast de energie- en materiaaltransitie ook een eiwittransitie nodig. Dit betekent dat we grootschalig moeten overschakelen van dierlijke naar plantaardige eiwitproductie. In Nederland zijn peulvruchten, zoals veldbonen en lupine, een belangrijke bron van plantaardig eiwit.

Eiwittransitie

Voor een succesvolle eiwittransitie is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de benutting van het eiwit zelf, maar ook naar de verwerking van de reststromen die ontstaan bij de productie van peulvruchten. Door meerdere toepassingen voor peulvruchtenreststromen te vinden, kunnen we de omschakeling financieel haalbaar maken en zorgen voor een circulaire aanpak. Hoewel er al veel onderzoek wordt gedaan naar de teelt en het gebruik van plantaardig eiwit, is er minder aandacht voor de verwerking van de reststromen. En dat is de focus van dit project.

Het project

Het project richt zich vooral op de sapfractie van de reststromen. Voor de vezelfractie van plantaardige reststromen zijn al veel toepassingen bekend, zoals in isolatiematerialen, bouwmaterialen, biocomposieten en papier. Voor de sapfractie ligt de focus op toepassingen in de persoonlijke verzorging en bioplastics.

Resultaten

Het uiteindelijke doel is om een realistisch verdienmodel te ontwikkelen voor de teelt van peulvruchten, zodat zowel boeren als verwerkers van reststromen financieel kunnen profiteren. Dit draagt bij aan de eiwit- en materiaaltransitie.

De rol van de HAS green academy

Het project wordt uitgevoerd door een consortium van twee hogescholen, een mbo-opleiding, zes MKB-bedrijven die actief zijn in de eiwitketen of verwerking van reststromen, en een brancheorganisatie.

Subsidieverstrekker is Regieorgaan SIA, onderdeel van NWO. Het project wordt tevens ondersteund vanuit het RAAK-MKB programma

Neem contact op

Looptijd

  • 2024
    Startdatum
  • 2025
    Verwachtte einddatum

Gerelateerde lectoraten

  • voedselproductie

    Lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie

    Het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie wil bedrijven in de agrofoodsector in staat te stellen te produceren met een minimale belasting van het milieu en een zo efficiënt mogelijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Dit gebeurt voornamelijk door het sluiten van kringlopen en het verduurzamen van productieprocessen.