Vóór de coronacrisis aten we door de toenemende welvaart steeds meer buitenshuis. Ook de markt voor het thuisbezorgen van eten groeit, de Covid-19 pandemie heeft deze thuisbezorgmarkt bovendien een extra impuls gegeven. Door deze ontwikkelingen eten we ongezonder dan wanneer we al ons voedsel zelf thuis zouden bereiden.
Het onderzoek richt zich op de foodservicemarkt (horeca en cateraars). De focus van deze heeft zich verschoven van menulabeling in de horeca (Roodenburg 2013, Linschooten 2014) naar de foodserviceprofessional. In samenwerking met de Horeca-opleiding van het Koning Willem I College en andere foodservicepartners richten we ons op deze foodserviceprofessional.
Menulabelling als tool
Met welke tools kunnen we deze professional ondersteunen in het bereiden van gezondere gerechten? Hierbij wordt menulabeling meegenomen als mogelijke tool. Met partners als PS in Foodservice, cateraar Vitam en de Nierstichting hebben we diverse tools getest. Met de Hartstichting en Koning Willem 1 College hebben we het effect van het rookgedrag van koks (in opleiding) op hun zoutgebruik bij de bereiding van gerechten onderzocht. Zoutbepalingen zijn gedaan bij Avans Hogeschool (KIEM project).
Covid-19 onderstreept nogmaals het belang van gezond leven. Een gezonde leefstijl maakt ons weerbaarder tegen de ernstige effecten van ziektes als Covid-19. De komende jaren willen we dit project continueren en samen met foodservice bedrijven op zoek gaan naar tools waarmee foodservice personeel kan worden ondersteund een gezonder aanbod te creëren binnen het nieuwe normaal.
Als HAS voeren we het onderzoek uit in samenwerking met de partners. In samenwerking met onze cateraar Appèl is een gezonder aanbod in de kantine ontwikkeld. Ook hebben we een onderwijsmodule ontwikkeld voor de horeca-opleiding van het Koning Willem 1College.