1. Home
  2. Onderzoek
  3. Onderzoeksprojecten
  4. Hoe verminder je emissies in de veehouderij?

Hoe verminder je emissies in de veehouderij?

Het is van belang dat emissies in de veehouderij worden verminderd en dat groen gasproductie uit mest moet wordt verhoogd. Er is dus een dringende behoefte aan innovatieve oplossingen om dit mogelijk te maken. Biologisch aanzuren is zo’n innovatie, die bovendien snel in de praktijk kan worden gebracht.

koe

Haalbare optie

Eerder onderzoek toonde aan dat biologisch aanzuren van mest met bietenmelasse een veelbelovend alternatief is voor het chemisch aanzuren. Dit proces verlaagt de pH en vermindert zowel methaan- als ammoniakemissies. Dit proces is vergelijkbaar met fermentatietechnieken, zoals inkuilen, waarbij de pH snel daalt en de emissies worden verminderd zonder negatieve effecten voor het milieu. Bovendien is biologisch aanzuren eenvoudig te implementeren op boerderijniveau, zonder dure en ingrijpende stalaanpassingen. Dat maakt het een haalbare optie binnen de huidige landbouwpraktijken.

Het project

Een mogelijke maatregel is het aanzuren van mest met zwavelzuur, een anorganisch zuur. Door mest te verzuren, verschuift het chemische evenwicht tussen ammonium en ammoniak, wat resulteert in minder ammoniakvorming. Echter, het gebruik van zwavelzuur is duur en vereist aanzienlijke investeringen. Bovendien kan het op grote schaal gebruik van zwavelzuur leiden tot de ophoping van sulfaten in de bodem en water, wat schadelijk is voor het milieu.

In dit onderzoek wordt de praktische haalbaarheid van biologisch aanzuren van mest in mestkelders van melkveehouderijbedrijven en varkenshouderijbedrijven onderzocht. Tijdens de proeven blijven de stallen gewoon in bedrijf.

Specifieke onderzoeksvragen in dit project zijn:
• Hoe kan biologische verzuring in de dagelijkse praktijk van een melkveehouderij of varkenshouderij worden toegepast?

• Welke daadwerkelijke emissiereductie kan met deze techniek worden bereikt?

• Welke directe voordelen biedt de verzuring bij vergisting van de mest en welke praktische overwegingen of uitdagingen komen hierbij kijken?

 

Rol van de HAS green academy

Het onderzoek wordt deels uitgevoerd op deelnemende veehouderijbedrijven en deels bij HAS green academy. De deelnemende veehouderijbedrijven zijn: Sanovations b.v., Maatschap Loverbosch, Nijssen Co en Veehouderijbedrijf Verhoeven.

 

Meer informatie

Workshop op Symposium “Mest, het bruine goud” Den Bosch, 2024. 

Publicatie: Biologisch aanzuren van dierlijke mest : snelle en kosteneffectieve methode voor het terugdringen van emissies (2024), J.W.P. Meiresonne.

Discussiepaper “Met biologisch aanzuren mest minder ammoniak en minder broeikasgassen en meer groen gas”.

Wikimest: Wikimest is voor iedereen die meer wil weten over mest en mestverwaarding. Nederland produceert veel mest die moeilijk plaatsbaar is.

 

Passende bedrijfsopleidingen aan HAS green academy

Cursus Life Cycle Analysis

Tijdens deze cursus leer je de basisbeginselen van een LCA. LCA stelt je in staat om te identificeren waar de grootste milieu-impact van een bedrijf of product zit en om duurzamere alternatieven te onderzoeken. Een mooie stap voor bedrijven die op gestructureerde wijze aan de slag willen met duurzaamheid.

Cursus bedrijfscoach stikstof

De opleiding Bedrijfscoach stikstof is specifiek gericht op agrarische adviseurs die als bedrijfscoach stikstof aan de slag willen. Een bedrijfscoach stikstof kan agrarische ondernemers ondersteunen in het nemen van stikstof reducerende maatregelen.

Neem contact op

Looptijd

  • 2023
    juli
  • 2025
    juli

Gerelateerde lectoraten

  • voedselproductie

    Lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie

    Het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie wil bedrijven in de agrofoodsector in staat te stellen te produceren met een minimale belasting van het milieu en een zo efficiënt mogelijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Dit gebeurt voornamelijk door het sluiten van kringlopen en het verduurzamen van productieprocessen.