KAAZ

Het KAAZ-project (Kaas Alternatief, Ambachtelijk en Zuiver) richt zich op de ontwikkeling van een innovatief plantaardig kaasalternatief. Dit alternatief benadert de smaak, textuur en voedingswaarde van traditionele kaas. Het verschil? Het is gemaakt van duurzame, plantaardige ingrediënten.

Het project

Met de groeiende vraag naar zuivelvrije en milieuvriendelijke alternatieven, speelt KAAZ in op de behoefte aan smaakvolle en hoogwaardige kaasproducten. Het project beoogt een plantaardig alternatief te creëren dat niet alleen voldoet aan de eisen van de moderne consument, maar ook bijdraagt aan een duurzamere voedselproductie. Dit wordt gerealiseerd door state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten, expertise in voedseltechnologie en innovatieve productiemethoden te combineren.

De resultaten

Het KAAZ-project draagt bij aan de ontwikkeling van duurzame voedselinnovaties, stimuleert gezondere voedingspatronen en vermindert de milieu-impact van de voedselproductie. Tegelijkertijd biedt het kansen voor economische groei en werkgelegenheid in Zuid-Nederland, waarmee die regio zich verder positioneert als een toonaangevende hub voor voedseltechnologie en innovatie.

Dit project is een samenwerking tussen Studio Fava, Bamboo Brands en de HAS green academy, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologieën en traditionele kaasbereidingsmethoden.

Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie

en Op Zuid; een Europees programma voor transitiegedreven innovatie.

Neem contact op

Looptijd

  • 2024
    april
  • 2026
    december

Gerelateerde lectoraten

  • Lectoraat Eiwittransitie in voeding

    Lectoraat Eiwittransitie in Voeding

    Het lectoraat Eiwittransitie in Voeding wil bijdragen aan de eiwittransitie in Nederland en daarbuiten. Het lectoraat heeft een focus op toepassing van plantaardige eiwitten en verkenning van alternatieve eiwitten zoals cellulaire agricultuur en insecten.

  • Voeding & Gezondheid

    Lectoraat Voeding en Gezondheid

    In het lectoraat Voeding en Gezondheid staat een gezonde voedselomgeving en het maken van gezonde voedselkeuzes maken centraal. Het lectoraat richt zich daarbij enerzijds op een gezondere samenstelling van het aanbod aan voedingsmiddelen en anderzijds op een verantwoorde, transparante communicatie richting alle consumenten.