Hoe kunnen we de intelligentie van natuurlijke bossen vertalen naar stedelijke omgevingen? Hoe creëren we stedelijk groen dat bestand is tegen de uitdagingen van de stad, zoals hitte, droogte en wateroverlast? Het bos biedt hiervoor een rijke inspiratiebron. Een natuurlijk bos floreert zonder menselijke tussenkomst: het heeft geen extra water, mest of snoei nodig en blijft vrij van plagen. Het onderhoudt zichzelf door een slimme samenstelling van bodem, planten en lagen.
In het kader van het project Klimaatrobuust StadsGroen heeft Kragten een innovatief concept ontwikkeld, gebaseerd op deze principes. De kern van het concept ligt in een combinatie van de juiste bodemstructuur en een zorgvuldige selectie van planten die samen een robuust ecosysteem vormen. Door deze multilayer-aanpak toe te passen, ontstaat stedelijk groen dat zichzelf in stand kan houden, net zoals een bos dat doet.
Om deze visie verder te verfijnen, worden proefstroken aangelegd, waaronder bij HAS green academy in Den Bosch. Deze locaties dienen als levend laboratorium, waar het multilayer-concept en de plantenselectie in de praktijk worden getest. De inzichten die hieruit voortkomen, dragen bij aan de ontwikkeling van groenoplossingen die steden beter bestand maken tegen de effecten van klimaatverandering.
Klik hier voor meer informatie.