Klimaatrobuust Stadsgroen

Bij HAS green academy staat duurzaamheid centraal. In samenwerking met diverse organisaties neemt de hogeschool deel aan het grensoverschrijdende Interreg-project Klimaatrobuust StadsGroen. Dit project richt zich op het ontwikkelen van stedelijk groen dat bestand is tegen de steeds extremere weersinvloeden, zoals langdurige droogte en hevige regenval.

De kern van het project ligt in het bundelen van kennis en ervaring over de bodem- en soortensamenstelling van groenvoorzieningen. Door zorgvuldig onderzoek en innovatieve aanpakken wordt gewerkt aan groene oplossingen die niet alleen functioneel zijn, maar ook bijdragen aan biodiversiteit en leefbaarheid in stedelijke gebieden.

Samen met de projectpartners worden er concrete proefprojecten uitgevoerd. Deze pilots bieden waardevolle inzichten en praktijkervaring, die direct toepasbaar zijn in andere steden en gemeenschappen. Daarnaast zijn deze projecten nauw verweven met de lesprogramma’s van de Associate degree Groene Leefomgeving van HAS green academy. Studenten worden actief betrokken, zodat zij de nieuwste inzichten opdoen en leren hoe zij in hun toekomstige carrière kunnen bijdragen aan klimaatbestendige steden.

Met Klimaatrobuust StadsGroen werkt HAS green academy niet alleen aan oplossingen voor de uitdagingen van vandaag, maar ook aan een groenere, veerkrachtige toekomst voor de volgende generaties. Samen bouwen we aan een duurzame leefomgeving waarin mens en natuur in balans zijn.

Grand opening: de toekomst van de groene stad (aftermovie)

Het bos als inspiratiebron

Hoe kunnen we de intelligentie van natuurlijke bossen vertalen naar stedelijke omgevingen? Hoe creëren we stedelijk groen dat bestand is tegen de uitdagingen van de stad, zoals hitte, droogte en wateroverlast? Het bos biedt hiervoor een rijke inspiratiebron. Een natuurlijk bos floreert zonder menselijke tussenkomst: het heeft geen extra water, mest of snoei nodig en blijft vrij van plagen. Het onderhoudt zichzelf door een slimme samenstelling van bodem, planten en lagen.

In het kader van het project Klimaatrobuust StadsGroen heeft Kragten een innovatief concept ontwikkeld, gebaseerd op deze principes. De kern van het concept ligt in een combinatie van de juiste bodemstructuur en een zorgvuldige selectie van planten die samen een robuust ecosysteem vormen. Door deze multilayer-aanpak toe te passen, ontstaat stedelijk groen dat zichzelf in stand kan houden, net zoals een bos dat doet.

Om deze visie verder te verfijnen, worden proefstroken aangelegd, waaronder bij HAS green academy in Den Bosch. Deze locaties dienen als levend laboratorium, waar het multilayer-concept en de plantenselectie in de praktijk worden getest. De inzichten die hieruit voortkomen, dragen bij aan de ontwikkeling van groenoplossingen die steden beter bestand maken tegen de effecten van klimaatverandering.

Klik hier voor meer informatie. 

Partners van het project

Dit project wordt gesubsidieerd door Interegg (gefinancierd door de Europese Unie). Gemeente ’s-Hertogenbosch is penvoerder. Daarnaast zijn er meerdere partners.

Heb je vragen? Neem contact op!