1. Home
  2. Onderzoek
  3. Onderzoeksprojecten
  4. Kritische prestatie-indicatoren en biodiversiteit melkveehouderij

Kritische prestatie-indicatoren en biodiversiteit melkveehouderij

In het kader van het project Brabantse Bodem heeft het lectoraat Innovatieve Biomonitoring in 2022 en in 2024 op een 30-tal melkveehouderijbedrijven in Noord-Brabant de relatie tussen biodiversiteit en kritische prestatie indicatoren onderzocht.

Biodiversiteitsmonitor

Stimuleren van duurzaamheid en biodiversiteit

Als onderdeel van Brabants Bodem zijn we in 2020 gestart met het praktijkproject Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM). Aan de hand van Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) worden scores toegekend aan deelnemende bedrijven aan een aantal duurzaamheidsindicatoren binnen hun bedrijfsvoering en areaal. Er zijn in totaal 13 KPI’s opgenomen in de BBM, elk gericht op een doel met betrekking tot water, landschap, bedrijfsvoering of stikstofuitstoot. Van de dertien KPI’s zijn er 4 zogenaamde groene KPI’s die zich richten op het verhogen van de lokale biodiversiteit van de agrarische gronden namelijk % (agrarisch) natuurbeheerland, % kruidenrijk grasland, % groenblauwe dooradering en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Vraag is of een hogere score voor de KPI’s ook daadwerkelijk tot een hogere biodiversiteit leidt.

De afgelopen jaren hebben HAS green academy, Earthwatch Europe, Maasarend en Brabants Landschap onderzocht of het KPI-systeem daadwerkelijk een positief effect heeft op de bodem- en waterkwaliteit en de biodiversiteit (broedvogels en dagvlinders).

Veel veldwerk

In totaal zijn een 30-tal bedrijven onderzocht in een aantal veldwerkrondes in het voorjaar en zomer van 2022 en van 2024. Studenten keken naar een aantal kwaliteitsparameters van de bodem en het water zoals fosfaatgehalte, nitraatgehalte en doorzicht. Daarnaast zijn de regenwormen in de bodem geteld en in 3 rondes vlinders en vogels. Uit de resultaten blijkt een significante correlatie tussen de groene KPI scores en vlinders en tussen de groene KPI scores en vogels: oftewel een hogere KPI score lijkt inderdaad een positieve invloed op de diversiteit van vogels en vlinders te hebben maar de verbanden zijn (nog) niet heel sterk. De water- en bodemkwaliteit is moeilijk in verband te brengen met de KPI scores alhoewel in het eerste jaar wel meer regenwormen gevonden op blijvend grasland dan op tijdelijk grasland.

Lange termijn onderzoek wenselijk

Veranderingen in biodiversiteit zijn lastig te meten omdat er vaak veel variatie tussen jaren is. Het is dus het beste om regelmatig en over een langere periode metingen te doen en vandaar dat we hopen om dit onderzoek te kunnen voortzetten. Daarbij is het belangrijk om ook langer door het seizoen te meten en willen we  ook de ruimtelijk samenhang van de bedrijven met de omgeving mee nemen.

De looptijd van het project is januari 2022 - december 2024. Partners zijn Brabantse Bodem, Earthwatch en Maasarend. Subsidie werd verstrekt door de Provincie Brabant. 

Publicaties

Neem contact op