1. Home
  2. Onderzoek
  3. Onderzoeksprojecten
  4. Mbo-student in Actie voor Plantaardig voedsel

Mbo-student in Actie voor Plantaardig voedsel

Gedurende twee jaar werken zeven mbo’s, zeven hbo’s, twee gemeenten en maatschappelijke organisaties samen aan het project Mbo student in Actie voor Plantaardig voedsel met het doel om kennis te ontwikkelen over de gedachten en gedragingen van mbo-studenten en hiermee oplossingen te bedenken om mbo-studenten te stimuleren meer plantaardige keuzes te maken.

Richting duurzamere voedselkeuze

De toenemende bewustwording rondom klimaatverandering en gezondheid benadrukt de noodzaak om onze voedingspatronen te herzien. Een vermindering van dierlijk voedsel en een overgang naar meer plantaardige opties staan hierbij centraal. Jongvolwassenen, met name mbo-studenten, vormen een belangrijke doelgroep in deze transitie, omdat zij zich op een cruciaal moment in hun leven bevinden: ze maken de overgang van thuiswonend naar zelfstandig wonen en ontwikkelen daarbij nieuwe eetgewoonten. Om deze doelgroep beter te begrijpen en hen actief te betrekken in de verandering, is het onderzoeksproject Mbo-student in Actie voor Plantaardig Voedsel (MAP) gestart.

Studenten stimuleren richting plantaardige keuze door kennisontwikkeling.

Het doel van MAP

Het hoofddoel van het MAP-project is tweedeling:

  1. Vergroten van Kennis: Het project onderzoekt de percepties, gewoonten en barrières van mbo-studenten rondom plantaardige voeding. Dit levert waardevolle kennis op over hoe deze doelgroep voeding kiest en hoe zij staan tegenover plantaardig eten.
  2. Stimuleren van Gedragsverandering: Via ‘challenge-based learning’ worden mbo-studenten uitgedaagd om zelf met oplossingen te komen die hun eigen generatiegenoten motiveren om vaker voor plantaardige voeding te kiezen. Deze benadering versterkt niet alleen de kennis en motivatie van de studenten zelf, maar stimuleert ook een bredere bewustwording onder leeftijdsgenoten.

HAS green academy speelt een centrale rol in het MAP-project als projectleider en kennispartner. Samen met studenten van de HAS wordt actief gewerkt aan de vraagstukken binnen dit project. Het project biedt waardevolle stage- en afstudeermogelijkheden die de brug slaan tussen het hbo- en mbo-onderwijs.

Deelprojecten

Binnen het MAP project werken mbo- en hbo-studenten gezamenlijk in vier regio’s: Brabant, Zuid-Holland, de Metropoolregio Amsterdam en Noord-Nederland.

Het eerste halfjaar is hard gewerkt aan het in kaart brengen van het voedselkeuzegedrag in de vorm van customer journeys, empathy maps en persona’s door interviews af te nemen en focusgroepen te houden bij mbo studenten in de 4 regio’s.

Het project bestaat uit drie deelprojecten:

  1. Het in kaart brengen van het voedselkeuzegedrag van mbo-studenten door empathy maps en persona’s
  2. Door challenges binnen het mbo te organiseren worden oplossingen en interventies ontwikkeld door mbo’ers die plantaardig keuzegedrag stimuleren van mbo’ers.
  3. Het evalueren van de oplossingen en interventies die voortkomen uit deze challenges en de doorwerking van onderzoeksresultaten.

Uiteindelijk willen we in een vervolg project de beste oplossingen en interventies gaan inzetten en effecten gaan meten.

Betrokken samenwerkingspartners

In het onderzoeksproject Mbo-student in Actie voor Plantaardig voedsel (MAP) werken de volgende partners samen: HAS green academy (penvoerder), Aeres Hogeschool Almere, De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Van Hall Larenstein, Hanzehogeschool, Koning Willem 1 College, Yuverta, Aeres MBO Almere, MBO Westland, MBO College Lelystad, Vista College, Alfa College, Firda, gemeenten Almere en Súdwest Fryslân, JOGG, Jong Leren Eten, Flevo Campus, MBO Platform Sport en Gezonde Leefstijl, Provincie Noord-Brabant en het Voedingscentrum.

Het project wordt gefinancierd door regieorgaan-SIA en door de ministeries van LNV en VWS.

Neem contact op

Looptijd

  • jan 2024
    Startdatum
  • dec 2025
    Verwachtte einddatum

Gerelateerde lectoraten

  • design-methoden

    Lectoraat Design Methoden in Food

    Het lectoraat Design Methoden in Food doet onderzoek naar design methoden die binnen het hbo gebruikt kunnen worden en resulteren in nieuwe ontwerpen voor gezond en duurzaam voedselkeuzegedrag. Denk daarbij aan voedselproducten, verpakkingen en communicatieuitingen, maar ook aan compleet nieuwe voedselomgevingen en voedselsystemen.

  • Lectoraat Groene Gezondheid

    Lectoraat Groene Gezondheid

    Het lectoraat Groene Gezondheid wil bijdragen aan een gezonder eetpatroon met meer groente en fruit. De focus van het onderzoek ligt op de voedingswaarde van groente en fruit, de kwaliteit in de naoogstketen, en nieuwe voedselconcepten met meer groente en fruit. Daarnaast is er aandacht voor de context van ons voedselaanbod: de voedselomgeving.