PlantWaardig

De wereldbevolking groeit gestaag. Al die mensen moeten gevoed worden binnen de grenzen van onze planeet. De vraag naar plantaardige eiwitten stijgt. Daarmee neemt ook de vraag naar plantaardige vleesvervangers toe. Die vleesvervangers dienen makkelijk te gebruiken zijn en dicht bij traditionele vleesproducten te blijven. Tegelijkertijd is voedselveiligheid een cruciale factor in de ontwikkeling van deze alternatieven.

Het project

Bolscher, werkzaam in de vleesindustrie heeft een plantaardig vleesconcept ontwikkeld. Hoe kan dit plantaardige vleesconcept, met minimale bewerkingen, worden doorontwikkeld tot voedselveilige producten zoals worst of hamburgers? Dat is de centrale vraag binnen dit project. Daarnaast wordt onderzocht hoe dit concept verder verduurzaamd kan worden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van lokaal geteelde, minimaal bewerkte ingrediënten van GeertsBest. De HAS green academy speelt een belangrijke rol in het onderzoeken van de voedselveiligheid en houdbaarheid van de geoptimaliseerde producten.

De resultaten

Door deze samenwerking wordt niet alleen gewerkt aan een duurzame en voedselveilige oplossing, maar ook aan het ontwikkelen van producten die voldoen aan de behoeften van consumenten. Dit draagt bij aan de transitie naar een meer plantaardig dieet. Ook geeft het een antwoord op de groeiende vraag naar vleesalternatieven die zowel lekker, als verantwoord zijn.

De rol van de HAS green academy

Het PlantWaardig consortium werd opgericht om die plantaardige vleesvervangers verder uit te werken. SVO-vakopleiding food (mbo) en Bolscher hebben eerder samengewerkt binnen het TKI Plant4Texture-project, waarin een innovatief plantaardig vleesconcept werd ontwikkeld. Samen met de HAS green academy (hbo) en GeertsBest vormen zij het Het PlantWaardig consortium. SIA KIEM financiert dit project. 

Neem contact op

Looptijd

  • 2024
    september
  • 2025
    augustus

Gerelateerde lectoraten

  • Lectoraat Eiwittransitie in voeding

    Lectoraat Eiwittransitie in Voeding

    Het lectoraat Eiwittransitie in Voeding wil bijdragen aan de eiwittransitie in Nederland en daarbuiten. Het lectoraat heeft een focus op toepassing van plantaardige eiwitten en verkenning van alternatieve eiwitten zoals cellulaire agricultuur en insecten.