Momenteel is er onvoldoende meerjarig inzicht in het feitelijk klimaatrendement van de verschillende type duurzame daken op regionaal niveau in Nederland. Dit komt omdat de benodigde data niet aanwezig is, de data van onvoldoende kwaliteit is, en/of nog nauwelijks rekening wordt gehouden met de regionale klimaatverschillen in Nederland. Met als gevolg dat landelijke klimaatmodellen suboptimaal toepasbaar zijn.
Binnen het onderzoeksprogramma SCAE wordt het klimaatrendement van meerdere fieldlabs met verschillende type duurzame daken inzichtelijk gemaakt. De ambitie is om ook duurzame daken bij het onderzoek te gaan betrekken. Momenteel richt SCAE zich op, al dan niet een combinatie van, groene, gele, blauwe en witte daken. Het klimaatrendement van deze type daken wordt bepaald ten opzicht van nabij gelegen traditionele grijze (bitumen) daken.
Het klimaatrendement van een duurzaam dak wordt, afhankelijk van het type dak, voor één of meer van de volgende 5 klimaataspecten bepaald:
- Verkoelend effect (UHI-effect)
- Broeikas effect (GWP)
- Waterbuffering
- Luchtkwaliteit
- Biodiversiteit
Met de figuur hiernaast wordt aangegeven voor welke klimaataspecten het rendement op de verschillende daken bepaald wordt.