1. Home
  2. Onderzoek
  3. Onderzoeksprojecten
  4. Smart Climate Adaptive Environment (SCAE)

Smart Climate Adaptive Environment (SCAE)

Smart Climate Adaptive Environment (SCAE) is sinds 2022 een meerjarig onderzoeksprogramma. Het doel is om tot versnelde acceptatie en invoering van regionaal optimale klimaat-adaptieve maatregelen te komen. Daartoe wordt het rendement van klimaat-adaptieve maatregelen in de openbare ruimte op meerdere fieldlabs gemeten, gemonitord en vertaald naar het feitelijke klimaatrendement van deze fieldlab.

Klimaatrendement van duurzame daken

Momenteel is er onvoldoende meerjarig inzicht in het feitelijk klimaatrendement van de verschillende type duurzame daken op regionaal niveau in Nederland. Dit komt omdat de benodigde data niet aanwezig is, de data van onvoldoende kwaliteit is, en/of nog nauwelijks rekening wordt gehouden met de regionale klimaatverschillen in Nederland. Met als gevolg dat landelijke klimaatmodellen suboptimaal toepasbaar zijn.  

Binnen het onderzoeksprogramma SCAE wordt het klimaatrendement van meerdere fieldlabs met verschillende type duurzame daken inzichtelijk gemaakt. De ambitie is om ook duurzame daken bij het onderzoek te gaan betrekken. Momenteel richt SCAE zich op, al dan niet een combinatie van, groene, gele, blauwe en witte daken. Het klimaatrendement van deze type daken wordt bepaald ten opzicht van nabij gelegen traditionele grijze (bitumen) daken.

Het klimaatrendement van een duurzaam dak wordt, afhankelijk van het type dak, voor één of meer van de volgende 5 klimaataspecten bepaald: 

  • Verkoelend effect (UHI-effect)
  • Broeikas effect (GWP)
  • Waterbuffering
  • Luchtkwaliteit
  • Biodiversiteit

Met de figuur hiernaast wordt aangegeven voor welke klimaataspecten het rendement op de verschillende daken bepaald wordt.

Partners van het onderzoek

HAS green academy verzorgt het programma-management van SCAE in een ‘Quadruple-helix’ samenwerking met verschillende partners afkomstig uit bedrijfsleven (Groendakcoach, EresiSolar, Tygron), kennisinstellingen (Hogeschool Rotterdam, Yuverta, NIOO, ITC) en overheden (Gemeente Steenbergen, Gebouwbeheer Giessenlanden).

Momenteel zijn 7 regionaal verspreid liggende fieldlabs met een duurzaam en grijs dak binnen het programma operationeel en voorzien van sensoren om real-time de benodigde data in te winnen en via een sensor data-infrastructuur wordt de data gevalideerd en verwerkt in een database bij het Digital Innovation Lab van HAS green academy.
Als onderdeel van SCAE is een interactief dashboard ontwikkeld dat beheerd wordt door het Digital Innovation Lab. De partners van het onderzoeksprogramma krijgen toegang tot dit dashboard. Het dashboard toont zowel het klimaatrendement van de verschillende fieldlabs, alsook de functio­naliteit om het potentiële klimaatrendement van een nog te verduurzamen dak inzichtelijk te krijgen. Voor vragen over het dashboard is het DI-lab te benaderen via di-lab@has.nl.

De open science principes worden binnen het programma ondersteund, dus de resultaten zijn breed beschikbaar en herbruikbaar voor alle partners en andere belangstellenden. 

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 7: Betaalbare en duurzame energie
  • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
  • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie

Neem contact op