Het lectoraat Design Methoden in Food heeft drie jaar lang de ZERO Food Waste Challenge georganiseerd. Dit project had als doel hbo-studenten bewuster te maken van voedselverspilling binnen scholen, instellingen en de voedingsindustrie. Wat begon als een Brabantse editie, groeide al snel uit tot een landelijke uitdaging.
Voedsel-verspillings platform: FoodWaste Wijsheid
FoodwasteWijsheid is het platform voor mbo- en hbo- docenten om voedselverspilling in samenwerking met praktijkpartners aan te pakken. Ontdek inspirerend lesmateriaal, deel kennis en werk samen aan échte oplossingen. Zo dragen we bij aan SDG 12.3: 50% minder voedselverspilling vóór 2030!

Een platform tegen voedselverspilling
De start van de ZERO Food Waste Challenge
In 2021 vond de eerste Brabantse editie plaats, waarbij een kleine groep studenten van vier hogescholen deelnam. Lector Antien Zuidberg ontwikkelde samen met collega’s, studenten en partners een voedselverspillingsactieplan voor HAS green academy.
Met dit actieplan wilde HAS de voedselverspilling op de locatie in Den Bosch binnen drie jaar met 50 procent verminderen. Dit gebeurde op twee manieren: door binnen de organisatie bewuster om te gaan met voedselverspilling en hier concrete acties op te ondernemen, én door voedselverspilling actief als thema op te nemen in het onderwijs en onderzoek.
Van regionale naar landelijke challenge
In 2022 werd de ZERO Food Waste Challenge uitgebreid naar een landelijke editie. Steeds meer hogescholen sloten zich aan, waaronder HAN University of Applied Sciences, Hogeschool van Amsterdam, Aeres Hogeschool, Fontys Hogescholen en Harper Adams University. Ook werd de samenwerking versterkt met organisaties zoals Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank. In 2023 groeide de challenge verder en werd voedselverspilling op nog grotere schaal onder de aandacht gebracht binnen het onderwijs en het werkveld. Door de inzet van studenten, docenten en praktijkpartners werd waardevolle kennis gedeeld en werden innovatieve oplossingen ontwikkeld.
Bekijk de video!
De volgende stap: FoodwasteWijsheid
Na drie succesvolle jaren was het tijd voor een nieuwe vorm. Zo ontstond FoodwasteWijsheid, een platform voor hbo- en mbo-docenten in samenwerking met praktijkpartners. Dit platform draagt bij aan Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties: 50 procent minder voedselverspilling in 2030.
Met FoodwasteWijsheid stellen we ons de volgende doelen:
-
Docenten inspireren met onderwijsmateriaal en praktijkvoorbeelden
-
Een netwerk creëren waarin docenten onderwijsmateriaal en ervaringen kunnen uitwisselen
Samen werken we aan minder voedselverspilling en een duurzamer voedselsysteem.
Voorbeelden van praktijkonderzoek
Nulmeting bij de HAS
- Minor sustainability 1
- Minor sustainability 2
- Groenkennisnet.nl
HAS campagne 2024/2025
- BO verslag '24
- HAS campagne
Onderzoek
- Mbo/ hbo voedselverspillingsgedrag
- Voorkomen voedselverspilling
Onderwijsmateriaal
- Mbo challenge voedselverspilling
- Conceptontwikkelingslessen
- Les voorkomen Voedselverspilling van Toijne Timmermans
- The world of food waste: Zero Food Waste Challenge masterclass #1
- How to measure food waste? : Zero Food Waste Challenge masterclass #2
- How to analyse the system that creates food waste?: Zero Food Waste Challenge masterclass #3
- How to prevent food waste by analysing human behaviour? : Zero Food Waste Challenge masterclass #4
- How to use design thinking to create food waste solutions? : Zero Food Waste Challenge masterclass #5
- How to create new value with food waste? : Zero Food Waste Challenge masterclass #6
- Zero Food Waste Challenges handbook
Netwerkbijeenkomsten
Eén keer per drie maanden vindt er op dinsdag tussen 16.00 en 17.00 een online bijeenkomst plaats voor docenten en mensen uit het praktijkveld. Hiervoor worden gastsprekers uitgenodigd.
De volgende bijeenkomst vindt plaats op:
Dinsdag 18 maart tussen 16.00 en 17.00 uur
Vraagbank
Ideeën op het gebied van voedselverspilling maar je weet niet waar je moet beginnen? Dan kunnen wij jouw op weg helpen.
Wil je voedselverspilling onderdeel maken van jouw curriculum?
Heb je een goede case studie die je graag wilt delen met een breder publiek?
Wil je graag uitwisselen over de cases die je hebt uitgevoerd in jouw onderwijs?
Of inspiratie vanuit andere curricula?
Neem dan contact met ons op!