Lectoraten

14 lectoren en zo’n 75 docentonderzoekers werken samen met studenten, docenten en professionals uit het werkveld aan een toonaangevende onderzoeksagenda met praktijkgerichte onderzoeksprojecten, zowel in Nederland als daarbuiten.

lectoraten

Lectoraten zijn kennisgroepen binnen hogescholen die op maatschappelijk relevante terreinen de verbinding leggen tussen het onderwijs, de beroepspraktijk en praktijkgericht onderzoek. Een lectoraat wordt gevormd door lector en een kenniskring bestaande uit docentonderzoekers en ondersteuners. Je kunt hier alle lectoraten bekijken of filteren op onderwerp door op een of meerdere expertises te klikken.

Expertise
  • design-methoden

    Lectoraat Design Methoden in Food

    Het lectoraat Design Methoden in Food doet onderzoek naar design methoden die binnen het hbo gebruikt kunnen worden en resulteren in nieuwe ontwerpen voor gezond en duurzaam voedselkeuzegedrag. Denk daarbij aan voedselproducten, verpakkingen en communicatieuitingen, maar ook aan compleet nieuwe voedselomgevingen en voedselsystemen.

  • Lectoraat Eiwittransitie in voeding

    Lectoraat Eiwittransitie in Voeding

    Het lectoraat Eiwittransitie in Voeding wil bijdragen aan de eiwittransitie in Nederland en daarbuiten. Het lectoraat heeft een focus op toepassing van plantaardige eiwitten en verkenning van alternatieve eiwitten zoals cellulaire agricultuur en insecten.

  • toekomstige voedselsystemen

    Lectoraat Future Food Systems

    Het lectoraat Future Food Systems werkt aan interventiestrategieën en nieuwe businessmodellen die de transitie naar duurzame voedselsystemen versnellen. Zo draagt het lectoraat bij aan impact op de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties, zowel nationaal als internationaal.

  • Lectoraat Groene Gezondheid

    Lectoraat Groene Gezondheid

    Het lectoraat Groene Gezondheid wil bijdragen aan een gezonder eetpatroon met meer groente en fruit. De focus van het onderzoek ligt op de voedingswaarde van groente en fruit, de kwaliteit in de naoogstketen, en nieuwe voedselconcepten met meer groente en fruit. Daarnaast is er aandacht voor de context van ons voedselaanbod: de voedselomgeving.

  • illustratie Healthy Farming

    Lectoraat Healthy Farming

    Het lectoraat Healthy Farming richt zich op het onderzoeken van knelpunten in de veehouderij en het aanzwengelen van de dialoog tussen markt, onderzoeker en consument met als doel een nieuwe stap te zetten in de veehouderij van de toekomst. 

  • Lectoraat Innovatieve Biomonitoring

    Lectoraat Innovatieve Biomonitoring

    Het lectoraat Innovatieve Biomonitoring heeft tot doel om biodiversiteit in beeld te brengen en over de tijd te monitoren, gebruikmakend van innovatieve technieken die toepasbaar gemaakt worden voor vragen uit de praktijk. Op deze manier draagt het lectoraat bij aan het behoud en de bescherming van biodiversiteit.

  • zandloper-ellenweerman

    Lectoraat Klimaatrobuuste landschappen

    Het lectoraat Klimaatrobuuste Landschappen: 'verbinden van landbouw en natuur' richt zich op de vraag hoe andere vormen van landbouw kunnen bijdragen aan het verbeteren van waterkwaliteit en biodiversiteit door op een slimme manier gebruik te maken van het landschap.

  • De bodem werkt!

    Lectoraat Levende bodem werkt!

    Het lectoraat Levende bodem werkt! richt zich op de interactie tussen plant en bodem, waarbij de focus vooral ligt op de interactie tussen de bodembiologie en de plant en het gebruiken van deze interactie om de bodem vitaler en duurzamer te maken.

  • Tablets en koeien

    Lectoraat Precision Livestock Farming

    Het lectoraat Precision Livestock Farming richt zich op smart farming en het preciezer kunnen sturen van de bedrijfsvoering met behulp van data. Het lectoraat laat zich daarbij inspireren door sectoren binnen en buiten de landbouw.

  • afbeelding Lectoraat Verdienvermogen voor natuurinclusieve landbouw

    Lectoraat Verdienvermogen voor natuurinclusieve landbouw

    Het lectoraat Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw richt zich op de vraag hoe er in een ander samenspel tussen boeren, maatschappij en overheid nieuwe kansen kunnen ontstaan voor natuurinclusieve ondernemers. Ook kijkt het lectoraat naar hoe er voor boeren die aan de slag willen met natuurinclusieve landbouw een verdienmodel met voldoende verdienvermogen kan ontstaan.

  • Voeding & Gezondheid

    Lectoraat Voeding en Gezondheid

    In het lectoraat Voeding en Gezondheid staat een gezonde voedselomgeving en het maken van gezonde voedselkeuzes maken centraal. Het lectoraat richt zich daarbij enerzijds op een gezondere samenstelling van het aanbod aan voedingsmiddelen en anderzijds op een verantwoorde, transparante communicatie richting alle consumenten.

  • voedselproductie

    Lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie

    Het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie wil bedrijven in de agrofoodsector in staat te stellen te produceren met een minimale belasting van het milieu en een zo efficiënt mogelijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Dit gebeurt voornamelijk door het sluiten van kringlopen en het verduurzamen van productieprocessen.

  • VOLTOOID - Lectoraat Duurzaam Produceren in de agrifoodsector

    Het lectoraat Duurzaam Produceren in de agrifoodsector met lector Drs. Elies Lemkes-Straver legde primair de verbinding tussen het onderwijs, het werkveld en praktijkgericht onderzoek op het gebied van het duurzaam produceren van voedsel zowel nationaal als internationaal. Het lectoraat is afgerond per 1 september 2021.

  • afbeelding Lectoraat Verdienvermogen voor natuurinclusieve landbouw

    VOLTOOID - Lectoraat Innovatief Ondernemen met Natuur

    HAS green academy heeft samen met de Provincie Noord-Brabant het lectoraat Innovatief Ondernemen met Natuur opgezet met als doel kennis over verdienmogelijkheden voor natuur en landschap en toepassingen hiervan in de praktijk te bundelen. Het lectoraat richtte zich sterk op verdienmodellen voor natuur-inclusieve landbouw. Lectoren zijn Daan Jochem Groot en Erwin van Woudenberg van de Natuurverdubbelaars. Het lectoraat is afgerond per 1 september 2021.

  • logo INVIS lectoraat HAS

    VOLTOOID - Lectoraat INVIS

    Het lectoraat INVIS (Nieuwe eiwitten, insecten en vis, gezond, duurzaam en veilig) had als doel bij te dragen aan de reductie van de klimaatbelasting door vis op een duurzamer manier te produceren met behulp van insecten als eiwitbron in visvoer. Dr. Ir. Olga Haenen was lector van het lectoraat INVIS. Het lectoraat is afgerond per 1 januari 2022.

  • HAS klimaatkamer

    VOLTOOID - Lectoraat Nieuwe Teeltsystemen

    Het lectoraat Nieuwe Teeltsystemen met lector Ir. Jasper den Besten richtte zich op de toepassing van innovaties in de hightech glastuinbouw en in gesloten systemen zoals vertical farming. Het lectoraat werkte nauw samen met de praktijk aan ontwikkelingstrajecten en bij de validering van systemen. Het lectoraat is afgerond per 1 januari 2022.

Filters

Expertise