1. Home
  2. Onderzoek
  3. Onderzoeksprojecten

Onderzoeks- projecten

13 lectoren en zo’n 75 docentonderzoekers werken samen met studenten, docenten en professionals uit het werkveld aan een toonaangevende onderzoeksagenda met praktijkgerichte onderzoeksprojecten, zowel in Nederland als daarbuiten.

Onderzoeksprojecten

Hier vind je een selectie uit de onderzoeksprojecten waar we als HAS aan werken. Je kunt ze allemaal bekijken of filteren op onderwerp door op een of meerdere expertises te klikken.

Onderzoeks- projecten

Expertise
  • pet monitor

    Pet Monitor

    De Pet Monitor is een rapport over trends en ontwikkelingen binnen de gezelschapsdierensector. De monitor is geschreven vanuit het Trendpanel Gezelschapsdieren, gecoördineerd door Aeres Hogeschool Dronten in samenwerking met HAS green academy.

  • Voorkomen van voedsel- verspilling in de voedingsindustrie

    Inzicht krijgen in de omvang en oorzaken van voedselverspilling op ketenniveau, met als doel deze verspilling te verminderen. Dit is waar het de afgelopen twee jaar tijdens het project Voorkomen Voedselverspilling in de keten om heeft gedraaid. Het lectoraat Design Methoden in Food heeft zich bezig gehouden met het voorkomen van voedselverspilling binnen de zuivel-, vlees- en AGF-keten.

  • gereedschapskist

    De VerleidingsToolbox

    Het lectoraat Design Methoden in Food werkt sinds 2019 aan een geheel nieuw model waarin de belangrijkste aspecten van verleiding worden gedeeld, samen met methoden die hier voor kunnen worden ingezet.

  • Goed Verpakt

    Wat is de beste en meest duurzame manier van verpakken? Met die vraag worstelen bedrijven elke dag. De optimale situatie zou géén verpakking zijn, maar dat is bij voedsel vaak niet mogelijk. Toch kunnen we ook niet blijven verpakken zoals we tot nu toe steeds hebben gedaan. Het lectoraat Design Methoden in Food richt zich in het project Goed Verpakt op de meest 'onduurzame' aspecten van kant- en klaar maaltijden, portieverpakkingen en verpakte AGF-producten. Op 21 september 2023 is de eindpublicatie van het Goed Verpakt project gepubliceerd.

  • food waste

    ZERO Food Waste Challenge

    Het lectoraat Design Methoden in Food is aanjager van de ZERO Food Waste Challenge dat als doel heeft hbo-studenten bewustmaken van voedselverspilling in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie. De live kick-off van de editie van 2023 vond plaats op 12 september 2023 om 18.45 uur.

  • plaagsoorten

    Weet wat er leeft

    Het lectoraat Innovatieve Biomonitoring begeleidt meerdere onderwijsprojecten en afstudeeropdrachten in het project Weet wat er Leeft gericht op het automatiseren van de detectie van plagen en biologische bestrijders in de kas.

  • tijger

    Monitoringsonderzoek tijger in Nepal

    Het Lectoraat Innovatieve Biomonitoring stelt haar kennis en kunde beschikbaar voor het in kaart brengen van de ecohydrologische omstandigheden in het leefgebied van de Nepalese tijger in groot interdisciplinaire onderzoeksproject.

  • Klimaatrobuuste landschappen

    Klimaatrobuuste landschappen beekdal Aa of Weerijs

    Het lectoraat Klimaatrobuuste Landschappen onderzoekt hoe het beekdal van de Aa of Weerijs klimaatrobuust ingericht kan worden en wat dit betekent voor ecosysteemdiensten als natuurkwaliteit, biodiversiteit en opbrengsten.

  • Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem

    Collegereeks What about Soil

    In de collegereeks ‘What about Soil?’ van het lectoraat Levende bodem werkt! vindt kennisuitwisseling plaats over de bodem in de breedste zin van het woord.

  • bollenstreek

    Living Lab B7

    De komende jaren participeert het lectoraat Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw in het Living Lab B7, een onderzoeksconsortium dat werkt aan een betere biodiversiteit in de bollenstreek.

  • natuurakker

    Natuurakker

    De Natuurakker staat symbool voor de tegenstrijdigheid van natuur en landbouw. Het lectoraat Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw brengt in kaart hoe een akker met dezelfde natuurwaarden als een natuurgebied eruit ziet en vice versa.

  • kringlooplandbouw

    Kringlooplandbouw

    Het lectoraat Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw onderzoekt kringlooplandbouw, waarbij bodem, vee, mest en gewas met elkaar in balans wordt gebracht volgens de natuurlijke kringloop. Het onderzoek geeft inzicht in kansen, knelpunten en consequenties.

  • natuurinclusieve landbouw

    Natuurinclusieve Landbouw

    Het lectoraat Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw doet onderzoek naar het verdienvermogen van natuurinclusieve landbouw en hoe partijen hier samen gebiedsgericht aan kunnen werken.

  • Den Food Bosch

    Agroforestry en voedselbossen

    Het lectoraat Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw doet onderzoek naar de economische aspecten van agroforestry en voedselbossen. Vanuit ecologie gezien zijn dit heel toekomstbestendige landbouwsystemen. Wij richten ons op de vraag: wat is eigenlijk het verdienmodel en verdienvermogen van deze vormen van landbouw? Deze themapagina geeft een overzicht van al het onderzoek dat wij doen op dit vlak. Naast economisch onderzoek vind je hier bovendien onderzoek naar bodem en biodiversiteit dat door HAS gedaan wordt gedaan in agroforestrysystemen.

  • catering

    Gezondere voedselomgeving: foodservice

    Het lectoraat Voeding en Gezondheid doet samen met het Koning Willem I College en foodservicepartners helpt de foodserviceprofessional in het bereiden van gezondere gerechten. Onder meer menulabelling wordt meegenomen als mogelijke tool.

  • senior

    Voeding voor doelgroepen: 65’plussers

    Bij het ontwikkelen van productconcepten voor specifieke doelgroepen met eigen behoeften komen productsamenstelling en gezondheidscommunicatie bij elkaar. In dit onderzoek van het lectoraat Voeding en Gezondheid staat de 65’plusser centraal.

  • gereedschapskist

    Gereedschapskist voor gezonde productontwikkeling

    Het lectoraat Voeding en Gezondheid vult een gereedschapskist met tools om het bedrijfsleven te helpen met productinnovaties die verleiden tot gezondere keuzes en aansluiten bij de behoeften van de consument of speciale doelgroepen.

  • varken

    Varkensgeluid, stress en gezondheid

    In samenwerking met NoldusIT, Connecting Agri&Food en Fontys Venlo heeft het lectoraat Precision Livestock Farming onderzoek gedaan naar varkensgeluid in de stal en gedrag en gezondheid van varkens.

  • kuiken

    Welzijn en gezondheid bij vleeskuikens

    Doel van KIEM-project ‘Slimme sensoren voor welzijn vleeskuikens’ van het lectoraat Precision Livestock Farming is het monitoren van gezondheid en welzijn met behulp van slimme sensoren in de vleeskuikenstal.

  • koe

    Ademlucht en pensgezondheid bij melkkoeien

    In een langlopend project bekijkt het lectoraat Precision Livestock Farming samen met Courage of het mogelijk is om in uitgeblazen lucht van melkkoeien vluchtige vetzuren, methaan of aceton te bepalen.

Filters

Expertise